Orbán

Egy elmebeteg nő naplója

2011.09.15. 16:30

Programkereső

Legyen a Fidelio vendége a Csáth Géza írásai alapján készült előadáson!

Az elmebeteg nő valóban élt, még a nevét is be tudjuk azonosítani. Az ő naplóját rendszerezi és analizálja dr. Brenner József (aki szépíróként Csáth Géza néven vonult be az irodalomtörténetbe) Az elmebetegségek pszichikus mechanizmusa című pszichiátriai szakkönyve. Az előadás alapját képező szövegkönyv - melyet Brestyánszki Boros Rozi és Dömötör András készített - e szakmunka mellett Csáth novelláiból, naplóiból, egyéb tanulmányaiból és leveleiből áll össze, és vállaltan fiktív utazást tesz a párhuzamos világokban.

Egy elmebeteg nő naplója - G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin
Egy elmebeteg nő naplója - G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin

G. kisasszony története tehát nem fikció, noha írásainak irodalmi értékén már maga Csáth is elcsodálkozott. Elsősorban nyilván nem a szövegek fantasztikus világa ragadta meg. "Lehetséges, hogy Csáthnak ez a szakmunkája legalább annyira intimen az övé, mint a novellái és egyéb írásai?" - kérdezi Mészöly Miklós, alighanem jogosan, és az is elképzelhető, hogy valamilyen titkos rokonság van a beteg és az író-orvos világa között?

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Thália Színház koprodukciójában létrejött, Dömötör András rendezte előadás legközelebb október elsején és másodikán látható az Arizona Stúdióban. Gizellát G. Erdélyi Hermina alakítja, Csáthot Pálfi Ervin. A további szereplők Szőke Attila, Ralbovszki Csaba, Kovács Nemes Andor és Pesitz Mónika.

Kérdésünk: Mi volt Csáth Géza első megjelent kötetének címe?

A helyes választ adók közül öten tekinthetik meg partnerükkel az október 1-ji előadást.