Hella

Szabadka mindkét színházában indul az évad

2011.09.16. 15:48

Programkereső

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata öt, a Kosztolányi Dezső Színház négy premiert tervez.

A Népszínházban október 25-én tartják az első bemutatót. Csehov Cseresnyéskertjét Bérczes László állítja színpadra. A rendező A Gézagyerek sikere után második alkalommal dolgozik Szabadkán. Az előadásban Ranyevszkaját Vicei Natália, Ányát Pámer Csilla, Varját Kalmár Zsuzsa alakítja. Gajev Szilágyi Nándor, Lopahin Csernik Árpád, Trofimov Pálfi Ervin lesz.   Szimeonov-Piscsik szerepében Kovács Frigyes, Sarlotta Ivanovnaként Erdélyi Hermina lép fel. Jepihodovot Szőke Attila, Dunyasát Körmöci Petronella, Jasát Ralbovszki Csaba játssza, míg Fírsz vendégként Mihajlo Jančikin lesz.

Egy elmebeteg nő naplója - G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin
Egy elmebeteg nő naplója - G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin

A második premierre 2012 márciusában kerül sor, akkor Dömötör András - aki a Csáth Géza írásaiból készült Egy elmebeteg nő naplója című, Budapesten a Thália Színházban látható produkcióval debütált a társulattal - egy pontosan még be nem határolt klasszikus német darabot visz majd a közönség elé. Az évad utolsó bemutatóját is egy visszatérő magyarországi rendező készíti: 2012 májusában mutatják be Telihay Péter színrevitelében a La Mancha lovagját.

Két rendhagyó előadás is repertoárra kerül. A Szabadkai Gyermekszínházból kinőtt felső tagozatosoknak szánják az Ivo Andric Aska és a farkas című elbeszéléséből készülő produkciót, Zalán Tibor szövegkönyve alapján Hernyák György rendezi majd a darabot. Idén először állítanak színpadra nyertes felolvasó-színházi produkciót. A Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházának tavalyi győztes darabja, Lénárd Róbert Virrasztókja a műsorban szerepel.

Erdély Andrea, Mészáros Gábor, Buza Ákos, Mikes Imre Elek - A kisinyovi rózsa - szabadkai Kosztolányi Dezső Színház
Erdély Andrea, Mészáros Gábor, Buza Ákos, Mikes Imre Elek - A kisinyovi rózsa - szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata szeptember végén a macedón fővárosban, Szkopjéban vendégszerepel két darabbal. A 2011/2012-es évad októberben kezdődik és négy saját produkcióra számíthat a közönség. Az első címe Dogs and drugs, és Urbán András, a színház vezetője rendezi. A Kosztolányiban egy-egy előadást rendez még Borut Separovic és Keszég László is, továbbá közös produkciót terveznek a szegedi MASZK Egyesülettel. Ennek bemutatója az évad végén vagy a következő évad elején lehet.