Dezső

Színikritikusok Díja - különdíj

2011.09.19. 08:00

Programkereső

A Színházi Kritikusok Céhe nyilvánosságra hozta a 2010/2011-es évad legjobbjainak névsorát. A díjátadóra szeptember 25-én kerül sor a Magyar Színházban. A gála műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András, rendezője Pelsőczy Réka. A jelölteket túzetesen górcső alá vevő sorozatunkban ezúttal a különdíjra jelölteket ismerhetik meg.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 31. alkalommal nyújtja át az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra. A tizenöt kategória mindegyikében három-három (vagy szavazategyenlőség esetén több) jelölt verseng, s hogy közülük ki kapja a díjat, az csak 2011. szeptember 25-én este a Magyar Színházban rendezett ünnepélyes díjátadón derül ki. A nagyközönség számára nyitott gálaműsort Pelsőczy Réka rendezi, az est műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András.

Különdíjra három alkotót jelöltek a Színházi Kritikusok Céhének tagjai.

nőNYUGAT - Bíró Kriszta (Örkény Színház, Thália Színház - fotó: SzoFi)
nőNYUGAT - Bíró Kriszta (Örkény Színház, Thália Színház - fotó: SzoFi)

Bíró Krisztát a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért nominálták. A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a "privát mamuskaéletet", egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának - saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek. A nőNYUGAT róluk szól. Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, nem irodalomóra, pletykagyűjtemény vagy feketemappás irodalmi est. és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.

Csizmadia Tibor
Csizmadia Tibor

Csizmadia Tibornak, az egri Gárdonyi Géza Színház elmúlt tíz évéért jár a jelölés. Mint ismeretes, Csizmadia Tibor két cikluson keresztül vezette az egri színházat, az idén kiírt pályázra nem jelentkezett, a színház igazgatója a pályázat eredményeképp Blaskó Balázs lett. Csizmadia vezetése alatt a Gárdonyi Géza Színház szélesítette nemzetközi kapcsolatait, valamint az ország egyik legfontosabb színházi műhelyévé nőtte ki magát. Csizmadia sikerrel építette be a társulatba a fiatalokat, igazgatása alatt jött létre a tánctagozat. Darabválasztásaival a jelenre reflektált, nevéhez fűződik kortárs magyar dráma legfontosabb művei közül Márton László Erdély-drámatrilógiájának magyarországi színrevitele. A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepelt a Valahol Európában (rendezte: Béres Attila, különdíj a dramaturgiai munkáért), A párnaember (rendezte: Dömötör András, a legjobb férfi alakítás díja Mészáros Máténak, a legjobb 30 év alatti színész díja Schruff Milánnak), a Tangó (rendezte: Radoslav Milenkovic), A nagyratörő (rendezte: Csizmadia Tibor), A velencei kalmár (rendezte: Zsótér Sándor, a Thália Színház különdíja), a Csörgess meg! (rendezte: Máté Gábor, a legjobb 30 év alatti színész díja Örvös Andrásnak), a Maya (rendezte: Zsótér Sándor, a Thália Színház különdíja), a Prolik (rendezte: Máté Gábor). Színikritikusok Díjával értékelték A párnaemberért Dömötör Andrást (a legjobb pályakezdő), A velencei kalmárért Zsótér Sándor megkapta a legjobb rendezés díját, Ambrus Mária a legjobb díszletét, Ötvös András a legjobb pályakezdő lett. Jászai Mari-díjat kapott Kaszás Gergő, Mészáros Máté, Bozó Andrea, Soós Imre-díjat Schruff Milán.

Orlai Tibor
Orlai Tibor

Orlai Tibor minőségi szórakoztató produkciókért kapta a szavazatokat. Hat hét, hat tánc, A gyönyörben nincs középút, Kalandra fel!, A kellékes, Férfi és Nő, Fédra fitness, A hét asszonya, Csókol anyád!, Sírpiknik, Kisded játékok, A keresztanya, A 88. utca foglyai, Dolcsaja vita, Esőember, Nemsenkilény, Akarod vagy nem, A nagy négyes, Czukor show, Gyógyír északi szélre, A Bandy lányok -  az Orlai Produkció jelenleg is futó előadásai legyenek zenések vagy prózaiak, önálló estek vagy kamaraprodukciók, színészkoncertek vagy gyerekeknek készült előadások, közös bennük, hogy színészközpontúak, jutalomjátékra adnak alkalmat, és a magas szakmai színvonal jellemzi őket. Szórakoztatásban nem ismer tréfát  "Az előadásaink nagy része sikeres, megtalálta az útját a közönséghez, és szakmailag is elfogadták őket. Ez talán sokat számít, olyan emberek szemében is, akikkel még nem dolgoztam. Az is ok lehet, hogy sokan kíváncsiak arra, hogy ez a fajta munka hogyan működik. Eltér a kőszínházi munkától, mert nem akkora az apparátus, itt mindenkinek többet kell tennie, hogy összeálljon az egész. Fontos, hogy amikor elkezdünk valakivel dolgozni, akkor érezzék, hogy őket azért kérjük föl, mert nélkülözhetetlennek tartjuk a jelenlétüket. És ezt nem csak a művészekre értem, hanem a háttérapparátusra is" -nyilatkozta a producer olvasható.)

Az Erste Bank által is kiemelten kezelt gálára jegyek a Magyar Színház előcsarnokában (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4., tel.: 322-0014) hétfőtől péntekig 10-18 óra között, a Budapesti Kamaraszínház Szervezési Irodájában (1075 Budapest, Károly körút 21.) hétfőtől péntekig 10-18 óra között,  továbbá az ismert jegyirodákban válthatók.