Emil, Csanád

Színház és diktatúra a 20. században

2011.09.28. 11:41

Programkereső

Lengyel György szerkesztésében, a Corvina Kiadó és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiadásában kivételes tanulmánykötet jelent meg.
Színház és diktatúra a 20. században
Színház és diktatúra a 20. században

„Nem ismerek olyan művet a színházi irodalomban, amely hasonló igénnyel, adatok és tények ilyen impozáns tömegével vizsgálná a diktatúra és a színház birkózását, szűkebben a színház életben maradásért folytatott harcát az európai és az észak-amerikai színház adott korszakaiban. Szerencsésebb országok esetében ez csak a német megszállás ideje, más országokban, elsősorban a Szovjetunióban, évtizedekre elnyúló, minden nap új veszélyeket hozó, számos nagyszerű művész életét követelő küzdelem" - írta a könyvről Zsámbéki Gábor rendező.

A kötetben megjelenő tanulmányok a magyar színházi élet mellett vizsgálják a színház és a Harmadik Birodalom viszonyát, az olasz színház és a fasizmus érdekházasságát, megvilágítják a francia színház életét a német megszállás alatt, a felénk kevéssé ismert skandináv színházat és színházi embereket a II. világháború éveiben, a spanyol színház útjait a Franco-korszakban. Az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság hatását is vizsgálja egy tanulmány, de a keleti blokk országai sem maradnak ki a kötetből: a sztálinizmus színháza, az észt színház hosszú fogsága az elnyomó hatalmak börtönében, a lett színház a totalitarizmus idején, bemutatja a tanulmánykötet a kulturális ellenállás legendáit a litván drámaírásban és színházban, valamint az NDK-ban, a cseh és szlovák színjátszásban a német és a szovjet megszállás alatt, Lengyelországban, Romániában és a délszláv térségekben.

A kötet bemutatójára szeptember 29-én 16 órakor kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia kistermében. A kötetet Zsámbéki Gábor mutatja be, Lengyel Györggyel és Radnóti Zsuzsával - aki társszerkesztőként és szerzőként is szerepel - Kúnos László, a kiadó igazgatója, és Ács Piroska, az OSZMI igazgatója beszélget.