Eleonóra

Gyergyóban kollokválnak a nemzetiségi színházak

2011.10.07. 17:44

Programkereső

A Nemzetiségi Színházi Kollokvium Erdély több évtizedes múlttal rendelkező multikulturális színházi fesztiválja. Alapkoncepciója, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a kisebbségi nemzetiségek színházainak.

Az első kiadásra 1978-ban Sepsiszentgyörgyön került sor. Ezt követően még két alkalommal, 1980-ban és 1992-ben került megrendezésre ugyanitt. A harmadik alkalom után úgy festett, ez volt az utolsó és majd tíz évnek kellett eltelnie a következő kiadásig. 2001-ben ugyanis Románia Kormánya - Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala indítványozta a folytatást. Ekkor az országban összesen tíz kisebbségi nemzetiségi színház van: hét magyar, két német és egy zsidó. Szabó Tibor András igazgatása alatt a Figura Stúdió Színház, mint intézmény, ekkor alig több mint tíz éves és a kisebbségi nemzetiségű színházak közül a legkisebbnek minősül. Ennek ellenére az itt dolgozó kis közösség úgy dönt - mivel egyetlen színház sem vállalja eme rendezvényt -, hogy Gyergyószentmiklóson teremt hagyományt a Kollokviumnak. Bár igencsak kevés idő áll rendelkezésre, az erős elhatározás eredményeként 2001-ben  a Figuránál napvilágot lát a fesztivál negyedik kiaádása. Szervezési szempontból nem könnyű feladat ez egy ilyen kis létszámmal működő színháznak, mint a Figura, ennek ellenére a több, mint tíz éves távlatból mostmár bátran kijelenthető: a Kollokvium a Figuráé, Gyergyószentmiklósé. A fejlődés is szemmel látható, hiszen évről évre bővül, színesedik a program. 2005-ben például egyik jelentős újdonság, hogy az off-programban a főiskolások is előadásokkal szerepelnek. 2007-től már nem csak fellépési lehetőséget biztosít a Kollokvium az egyetemistáknak, hanem workshopokon is részt vehetnek. Ugyancsak ettől az évtől a teatrológus hallgatók is meghívottai a fesztiválnak. Szemináriumokon vehetnek részt, tanáraik vezetésével szerkeszthetik az ugyancsak ettől az évtől létező Kolli-Bacilus nevezetű fesztiválújságot. Eképpen a rendezvény egyfajta állásbőrzeként is működik a fiatalok számára, hiszen a különböző színházak igazgatói is jelen vannak a Kollokviumon. Ezt azon tény is bizonyítja, hogy ugyancsak 2007-től külön program a színházigazgatók találkozója. Eme szakmai fórum témái minden alkalommal aktuális színházi problémákat járnak körül.

A kilencedik Kollokviumra  szeptember 30. és október 9. között kerül sor. Összesen 22 előadásra, workshopokra, szakmai beszélgetésekre, koncertekre, könyvbemutatókra és könyvvásárokra számíthatnak az érdeklődők. Ahogyan már megszokott Románia valamennyi magyar színháza, a temesvári és szebeni német és a bukaresti zsidó színház is jelen lesz. Emellett különböző alternatív társulatok is képviselik magukat, és természetesen a főiskolások is előadással érkeznek a fesztiválra. Az idei program újdonsága, hogy magyarországról is érkeznek kisebbségi nemzetiségi színházak, így a szarvasi szlovák, valamint egy budapesti cigány színház előadását is meg lehet majd tekinteni.