Márk

Sepsiszentgyörgyi állásfoglalás a Dörner-kinevezés kapcsán

2011.10.10. 12:26

Programkereső

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház sajtóközleményét változtatás nélkül az alábiakban közöljük.

Sajtóközlemény

A budapesti Új Színház igazgatói pályázata kapcsán

Mint az a sajtó híradásai alapján immár köztudott, a budapesti Új Színház idén szeptemberben lezajlott igazgatói pályázatán a színház Fenntartója Dörner György érdemes művészt nevezte ki az intézmény igazgatójának.

A kinevezést követően Dörner Györgynek a sajtóban kiszivárogtatott pályázatában az Új Színház egyik majdani vendégrendezőjeként többek között Bocsárdi Miklós nevű sepsiszentgyörgyi illetőségű személy neve szerepel. Mivel Sepsiszentgyörgyön a pályázatban szereplő néven egyetlen színházi rendezőt sem tartanak számon, sajnos kénytelenek vagyunk azt hinni, hogy az Új Színház igazgatói székére pályázó színművész színházunk igazgatójára, Bocsárdi László Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett színházrendezőre gondolt.

Bocsárdi László
Bocsárdi László

A Tamási Áron Színház részéről a következőket szeretnénk megjegyezni:

Az a színházvezető, aki a 2012-től kezdődő időszakra vonatkozó igazgatói pályázata kapcsán konkrét tervekkel, együttműködési szándékkal színházunkat megkereste, Márta István volt. A két intézmény jövőbeni együttműködését célzó elképzeléseit a Tamási Áron Színház támogatta, s ezt szándéknyilatkozat formájában hivatalosan is rögzítette. Ezt a dokumentumot az elkészült pályázatnak is tartalmaznia kell, akárcsak az Új Színházbeli vendégrendezésre Márta István által úgyszintén felkért Bocsárdi László rendezői szándéknyilatkozatát.

Bocsárdi László értetlenül áll a kialakult helyzet előtt. Kétségesnek tartja, hogy az igazgató-jelölt, aki nevét sem tudja pontosan leírni, ismerné rendezői munkásságát. Következésképpen érthetetlennek tartja azt, hogy ilyen körülmények között Dörner György pályázatában neve felmerülhetett, s furcsának találja, hogy egy olyan művészeti program kivitelezésében számítanak rá, amit sem elveiben, sem részleteiben, sem pedig kivitelezésének módozataiban előzetesen nem ismertettek vele. 

Tamási Áron Színház,

irodalmi titkárság

Sepsiszentgyörgy, 2011. október 10.