Dezső

Steve Jobs élete színpadon

2011.10.16. 12:37

Programkereső

Az Apple társalapítójának életéről és az általa alkotott eszközök iránti rajongásról szóló monodrámát október 17-én mutatják be.

A The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs címmel műsorra tűzött darab egyszereplős mű, amelyet a The Public Theater mutat be. "Óriási hatással volt életünkre. A világ, amelyet hátrahagyott, sok tekintetben az ő világa" - vélekedett Mike Daisey Steve Jobsról. A mű nem az 56 évesen elhunyt Jobs előtti közvetlen tisztelgés, sokkal inkább a büszkeség, a szépség, a dicsvágy vidám, egyben szívfacsaró története - mondta a darab szerzője és előadója, Mike Daisy. "Aggódom, hogy az Apple nélküle már nem lesz az, ami eddig volt. Nehéz a céget Steve Jobs nélkül elképzelni, de ezt hiszem, az Apple-nek még nehezebb magát Steve Jobs nélkül elképzelni, hiszen a vállalat és az ember élete oly mélyen egymásba fonódott" - mondta.

Steve Jobs
Steve Jobs

A produkciót az év elején a Berkeley Repertory Theatre-ben már játszották. A darab Jobs technológiai megszállottságát tükrözi, de előkerülnek történetek az iPodot és az iPhone-t gyártó kínai üzemekben tett látogatásokról is. Az anyaggyűjtéshez Mike Daisy Senzenben, a Foxtronn üzemében is járt, ahol az Apple termékeit gyártáják, és az új eszközök gyakran még a tesztfázisban járnak. Daisy a technológia megszállottja és Apple-rajongó, ezért gondolta, hogy utánajár, hol és milyen körülmények között készülnek a különféle "kütyük". A senzeni gyár dolgozóival beszélgetve megtapasztalta, milyen szegényes feltételek, rossz munkakörülmények közt mellett dolgoznak: "Sokkolt az embertelenség" - nyilatkozta januárban. Az Apple nem reagált a drámaíró-színész állításaira, aki reméli, hogy a bioélelmiszerekhez hasonlóan azon is elgondolkodnak mejd a felhasználók, honnan származik és milyen áron készül el az a notebook vagy iPad, amit használnak.