Zita, Mariann

Premier: Rosencrantz és Guildenstern halott

2011.10.17. 19:35

Programkereső

Az Antigoné című osztályterem-színházi előadás után egy kifordított Shakespeare-darabon, a Rosencrantz és Guildenstern halott című Stoppard-drámán dolgozott együtt Gigor Attila és a Szputnyik Hajózási Társaság.

"Lényegében, ha a kiindulópontnál kezdjük: egy ébredés, egy ember felemelkedve a nyeregben, amint megveri az ablaktáblát, egy bizonyos hajnal, belekiáltják a nevünket, egy üzenet, egy megidézés... Új rekord a fej vagy írásban. Elvégre nem azért szedtek elő, hogy egyszerűen faképnél hagyjanak, szélnek eresztve, hogy egyedül találjuk meg az utat... Jogunk van valami eligazításhoz... legalábbis úgy gondolnám."  

Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Labor
Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Labor

Ros és Guil úgy bukdácsol végig Hamlet történetén, hogy mindvégig fogalmuk sincsen, miféle történetben szerepelnek. Nincsenek hatással a cselekményre. Csak a cselekmény van hatással rájuk. A fontos döntések a fejük fölött és a tudatuk alatt zajlanak, csupa olyan hatalomnak vannak kiszolgáltatva, amelyek igazi motivációit maximum találgathatják. De nem pont így él az emberiség 98%-a?


2011. október 22. 19:30 - MU Színház

Rosencrantz és Guildenstern halott - Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet - Labor

Író: Tom Stoppard

Fordította: Vas István és Nádasdy Ádám

Szereplők:

Rosencrantz: Fábián Gábor

Guildenstern: Jankovics Péter

Tragédiajátszók: Molnár Gusztáv (társulatvezető), Czukor Balázs (Hamlet), Szabó Zoltán (Király), Hay Anna (Királynő), Lajos András (Polonius), Székely Rozália (Ophelia)

Díszlet, jelmez: Sebő Rózsa

Dramaturg: Róbert Júlia

Zenei vezető: Matkó Tamás

Produkciós vezető: Tóth Péter

A rendező munkatársa: Nagy Benedek

Rendező: Gigor Attila