Csilla, Noémi

Tüntettek Dörner és Csurka ellen

2011.10.24. 13:42

Programkereső

Október 22-én egyes adatok szerint ezer, a szervezők szerint kétezer fő tüntetett azért, hogy a főpolgármester semmisítse meg az Új Színházra kiírt pályázat végeredményét.
Demonstráció Új Színház új vezetőinek kinevezése ellen
Demonstráció Új Színház új vezetőinek kinevezése ellen

A tüntetésen drámatagozatos középiskolásoktól színművészeti egyetemistákon át a színházi szakma jeles alakjaiig, kritikusoktól átlagos nézőkig és politikai pártok képviselőiig széles társadalmi spektrum képviseltette magát. A demonstrációt performansz nyitotta, amelyet a piros-fekete-fehér karszalagos és zászlós, fekete dzsekis Magyar Fokhagymafront tagjai adtak elő. Legfőbb követelésük: Csurka István legyen az univerzum főistene. A teátrális felütést követően a szervezők, Hajagos Mihály és Sardar Tagirosky, a Laboratorium Animae társulat tagjai léptek az Új Színház előtt felállított színpadra, vázolták a helyzetet és annak előzményeit, és összefoglalták céljaikat, melyek közül a legfontosabb az, hogy a gyűlölködő, szélsőséges nézetei sem Magyarországon, sem máshol nem megengedhetők, ezért ha nem adják vissza megbízatásukat, Tarlós István főpolgármester írjon ki új pályázatot, azt pedig tisztán szakmai szempontok mentén bírálják el.

A két óránál valamivel hosszabb rendezvény műsorvezetője a magát kultúrmunkásként meghatározó Ámon Betti volt, aki az utóbbi időkig - közelmúltbeli elbocsátásáig - a Duna Televízió kulturális műsorainak főszerkesztőjeként dolgozott, felszólalói pedig jórészt a magyar színházi élet ismert személyiségei voltak. Ők mindannyian kiemelték: a művészet szabad, a politika és a szélsőség nem teheti be a lábát egyetlen kulturális intézménybe sem.

A színházat jelenleg is igazgató, a pályázaton vesztes Márta István magánemberként mondott köszönetet a szolidaritásért és a támogatásért, majd Pokorny Lia színésznő leleplezte azt a számlálót, amelyen az utolsó, nem-Dörner-érában bemutatott előadás, a Varázshegy premierjéig hátralevő napokat számolják. Márta István beszédében hangsúlyozta, hogy a színház kőfalon belül és kívül egy és oszthatatlan, a kultúra szerepét pedig nem szabad lekicsinyelni, és az árkokat más európai országokhoz hasonlóan - épp a kultúra segítségével - ideje lenne betemetni.

Fodor Tamás szerint egy igazi színház alakítja a politikai gondolkodást, és úgy fogalmazott, ezzel a kinevezéssel "a pártállam koncot vetett egy pártocska elé", Dörner és Csurka színházában ember- és emberiségellenes gondolatokat fogalmaznak meg. Bérczes László dramaturg, rendező, a pályázatot elbíráló szakmai bizottság egyik tagja videoüzenetében a győztes páros szakmai alkalmatlanságát, pályázatuk kidolgozatlanságát, annak hazugságait jelezte.

Hegedűs D. Géza színész a színház morális intézmény és közösségi találkozóhely jellegét hangsúlyozva Dörner és Csurka emberellenes programját utasította vissza, és tiltakozásra szólított fel csakúgy, mint Mohácsi János rendező, aki rámutatott: a döntést a politika évtizedekre visszamenőleg kivette a szakma kezéből, és ideje lenne, ha az visszakerülne a színháziak kezébe. Kulka János egy 1935-ös, Németh Antal és Kárpáti Aurél közt lezajlott beszélgetést citálva a vezetés erkölcsi hatalmáról szólt. Rácz Attila független színházi alkotó is visszautasította a politikai alapon szerveződő művészetet és a színházi "érvényesülés útjának választott irracionalitást". Mundruczó Kornél rendező az összefogásra hívott, szintén a politikus, a társadalmi kérdéseket feltevő, fórumként működő színház mellett tett hitet, és levelében úgy fogalmazott: "A tehetséget nem lehet ideológiai börtönbe zárni."

Demonstráció Új Színház új vezetőinek kinevezése ellen
Demonstráció Új Színház új vezetőinek kinevezése ellen

Az aznemlehet.net oldalon, illetve a YouTube videomegosztón is látható felvételekkel - melyeken színészek, rendezők fejtik ki az ügy kapcsán gondolataikat - meg-megszakított demonstráción a színpadra lépett Upor László és Solténszky Tibor dramaturgok, Bodor Johanna táncművész, koreográfus, Derdák András, Nádasdy Ádám fordító, költő, tanár, Szikszai Rémusz, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia és Péter Kata színészek, Bitó László író, Gerendás Péter, Nagy János, Kézdy Luca, Jéger Dorottya zenészek, illetve Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke.

A szervezők számára is meglepetésként szót kért Fábry Sándor, akit a tömeg ellenérzésekkel fogadott. A jobboldali szimpátiájáról ismert humorista jelezte, a "kalandvágy sodorta" a Paulay Ede utcába, és az, hogy Márta István, valamint a társulat több tagja a barátja, az igazgató pedig meghívta. (A szervezők és Márta István később helyesbített, hogy személyes meghívásról nem volt szó.) Fábry szerint naiv utópia az, hogy "a politika sitthalmai alól" a jelenlegi helyzetet ki lehet rángatni, ám felvázolta saját naiv utópiáját, amelyben Márta István az Új Színház igazgatója, Dörner György játszik ott, és Csurka István darabját mutatják be. Fábry Sándor úgy fogalmazott: "a pályázat vissza fog vonódni", a demonstrálók nyitott kapukat döngetnek.