Sándor, Ede

Elhunyt Liviu Ciulei

2011.10.25. 22:35

Programkereső

Életének 88. évében elhunyt Liviu Ciulei román színházi és filmrendező, aki a román színház egyik kiemelkedő és meghatározó egyénisége volt.

Liviu Ciulei 1923. július 7-én született Bukarestben. Karrierje során mintegy 125 előadás szcenográfiáját készítette el. Építészeti és zenei tanulmányokat folytatott, de tehetsége igazából a színházi szakmában teljesedett ki. Színészként kezdte 1945-ben a Teatrul Micben (Kis Színház), majd a román főváros egyik legnevesebb teátrumának, a Bulandrának lett a művészeti igazgatója. Tíz éven keresztül, 1963-tól 1972-ig  töltötte be ezt a tisztséget, később tiszteletbeli igazgatói pozíciót kapott.

gyertya
gyertya

Ciulei nevét 1961-ben ismerte meg a szélesebb közvélemény az Ahogy tetszik színrevitele kapcsán. 1975-től német, brit, kanadai, ausztrál és amerikai színházakban rendezett. 1980-ban elhagyta Romániát, miután a kommunista hatóságok betiltották az általa rendezett A vihar című előadást. Az Egyesült Államokban folytatta tevékenységét, ahol a minneapolisi Tyrone Guthrie Színház művészeti igazgatói tisztségét töltötte be öt éven keresztül, 1986-tól a Columbia és a New York-i Egyetem tanára volt. 

Ő rendezte az első Cannes-ban díjazott román filmet: az Akasztottak erdeje című alkotás 1965-ben nyerte el a fesztivál rendezői díját. A Duna hullámai című filmje 1960-ban a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon is díjat kapott. Összesen több, mint húsz filmet rendezett. Romániában számos díj és kitüntetés birtokosa volt, többször kapott életműdíjat.

Több román színész- és rendezőnemzedék mesterének tekinti Ciuleit, aki egyedi színházfelfogásával gyökeresen megújította a román színházat és elősegítette, hogy világhírűvé váljon. Ciulei halálhírét követően a korábban vele együtt dolgozó több román színészóriás úttörőnek nevezte a rendezőt. A kritikusok szerint rendezéseiben nemcsak a szöveg újraértelmezésére, hanem a képi világra is hangsúlyt fektetett.