Fülöp, Evelin

Shakespeare-feldolgozások filmen és színpadon

2011.10.30. 08:00

Programkereső

A drámaíró szerzőségét megkérdőjelező Anonymus című brit filmet jövő januárban tekintheti meg a magyar közönség, a Szerelmes Shakespeare című Oscar-díjas film színpadi adaptációjáról pedig már elkezdődtek az egyeztetések a tengerentúlon.

A BBC online beszámolója szerint Roland Emmerich filmjének londoni fesztiválpremierje alkalmából kilenc útjelző táblán ragasztották le a költő nevét. A kampány során egy Shakespeare szülővárosában álló emlékművet lepedővel borítottak le lepedővel, de számos vendéglő cégérét is letakarták, köztük a welfordi kocsmáét, ahol a fáma szerint a bárd utolsó italát fogyasztotta. A tüntetők szerint ugyanis a film megkísérli "átírni az angol kultúrát és történelmet".  - írta a bbc.co.uk.

Emmerich kosztümös gondolatkísérlete egy régi vitát szít fel Shakespeare szerzősége körül. A szerző emlékét őrző, Shakespeare Birthplace Trust nevű társaság a tiltakozó kampánnyal film összeesküvés-elméletére szeretné felhívni a figyelmet, mely szerint valójában Edward de Vere, Oxford grófja írta a híres drámákat. Ezzel ugyanis félrevezetheti azokat nézőket, akik korábban nem kérdőjelezték meg Shakespeare írói géniuszát. Az Anonymus című filmben Rafe Spall alakítja a bárdot, Rhys Ifans Oxford grófját, Vanessa Redgrave pedig I. Erzsébet szerepében jelenik meg. A történelmi thriller magyar bemutatójára az imdb.com online adatbázis szerint 2012 januárjában kerül sor.

William Shakespeare
William Shakespeare

A Szerelmes Shakespeare című Oscar-díjas film színpadi változatához - a Variety című hollywoodi szaklap értesülése szerint - Tom Stoppard saját forgatókönyvéből készíti a szövegkönyvet. A darab a Disney koprodukciójában kerül színpadra. A BBC online szerint viszont a médiaipari guru egyelőre annyit erősített meg, hogy tárgyalások még javában folynak, és "még messze nincsenek kész megállapodások".

Az 1998-ban bemutatott produkció összesen hét Oscar-díjat kapott az Amerikai Filmakadémiától, köztük a legjobb film díját. A szereplők közül Gwyneth Paltrow a legjobb női alakítás, Judi Dench pedig a legjobb női mellékszereplő Oscarját vihette haza. Dench számára már csak azért is emlékezetes lehetett a diadal, mivel I. Erzsébet királynőként alig nyolcperces, nyúlfarknyi szerepe volt a filmben. A film színpadra állítása nem új gondolat, egy musical változattal a film miramaxos producerei próbálkoztak 2009-ben. A színmű megvalósításában a hírek szerint a Sonia Friedman Productions társul a Disneyvel.