Emil, Csanád

A Woyzeck Tom Waits zenéjével a Katonában

2011.10.31. 10:00

Programkereső

Büchner művét Ascher Tamás rendezi. Az előadás főszereplője Keresztes Tamás és Jordán Adél, a zenés változat bemutatóját november 4-én, pénteken tartják.

Georg Büchner bár mindössze három drámát írt élete 23 éve alatt, a német irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjének tartják. Woyzeck című művét különös, látomásos szöveg és sajátos, félelmetes és teljesen egyedi nyelvi világ jellemzi, a szinte filmszerű jelenetezési technika és a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolása pedig a modern dráma élvonalába emeli a művét. A darab valós eseményen alapul: 1821-ben Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét - a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a kérdés, beszámítható-e vajon Woyzeck. A darab ismertetője Büchner halála idején a Woyzecken dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét, emiatt a jelenetek sorrendje minden színrevitel esetében más.

Katona József Színház: Woyzeck
Katona József Színház: Woyzeck

2000-ben a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt Robert Wilson és Tom Waits közös alkotásának, saját Woyzeck-adaptációjának ősbemutatója. A dalszerző-énekes, akinek legújabb albuma Bad As Me címmel épp a napokban jelent meg, így nyilatkozott a darab kapcsán: "a Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre." A Katona József Színház előadása Robert Wilson ötlete nyomán Ascher Tamás rendezésében készült. A színpadon Keresztes Tamás és Jordán Adél mellett Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Elek Ferenc és Kiss Eszter látható. Az előadás dramaturgja Radnai Annamária, a díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Szakács Györgyi tervezte, a zenei vezető Philipp György.