Mátyás

Vasfüggöny a váci börtönszínházban

2011.11.04. 13:30

Programkereső

A 8. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjában november 9-én a Toldi moziban lesz látható a Váci Fegyház és Börtönben játszódó Vasfüggöny című dokumentumfilm.

A Váci Fegyház és Börtönben színház működik, szereplői a fogvatartottak. Egy külsős rendező, Rada Lilla irányításával évek óta működnek mindenféle publicitás nélkül. E film arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt, sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni, színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz.

Vasfüggöny dokumentumfilm
Vasfüggöny dokumentumfilm

Az elítéltek Sławomir Mrożek Mulatság című drámáját próbálják. A társulat hat tagja felváltva alakítja a szerepeket.  A darab által felvetett kérdések kapcsán a játszók többek között a bűnről és a bűnhődésről, a kívülmaradásról, a gyökértelenségről, a virtusról, az ember közegének és körülményeinek személyiségére gyakorolt hatásáról beszélnek - a saját szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve mindebbe.

A kétéves előkészítő munka után a filmet Halász Glória, Reisinger Dávid és Weber Áron hét hónapon át forgatták 2010 szeptemberétől 2011 februárjáig. Az egyszerre humoros, megrázó és a próbált darabnak, illetve a rendhagyó helyzetnek is köszönhetően rendkívül abszurd Vasfüggöny zenéjét Márkos Albert és G. Szabó Hunor szerezte.

November 9-én a film angol felirattal kerül vetítésre, utána közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal.