Gerzson

Dokuszínház a Kortárs Drámafesztiválon

2011.11.09. 14:49

Programkereső

Az idén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Kortárs Drámafesztivál a dokumentarista dráma és színház témáját állítja az érdeklődés középpontjába. A külföldi és magyar dokuszínházi előadások bemutatása mellett nemzetközi konferenciát, visitors’ programme-ot és felolvasószínházat is szerveznek.

"A Kortárs Drámafesztivál azon kevés színházi rendezvények egyike hazánkban, amely teljes egészében civil kezdeményezésre jött létre" - mondta el Szilágyi Mária, a fesztivál igazgatója a mai sajtótájékoztatón a Trafóban. Az évről-évre nehezülő anyagi körülmények ellenére a fesztiválszervezők továbbra is sokszínű színházi eseménnyel, a külföldi kortárs darabok magyar színpadokon történő bemutatásával és külföldi színházi szakemberek meghívásával kívánják gazdagítani a magyar színházi életet.

A nemzetközi programban idén már nem csak külföldi vendégjátékok, de, az orosz és a román vendégjáték mellett egy fiatal lengyel drámaírónő művének magyarországi premierje is szerepel a fesztivál műsorán. A nemzetközi programban a híres orosz Teatr.doc Egy óra tizennyolc (perc) című dokumentarista színházi előadása látható a Trafóban, melynek rendezője, Mihail Ugarov egyben az első orosz dokumentarista színház megalapítója is.  A nemzetközi program másik dokumentarista színházi előadása a Romániából meghívott Alina Şerban Felelősségem tudatában kijelentem című előadás, David Schwartz rendezése a MU Színházban látható. A program harmadik, nyitóelőadása Elżbieta Chowaniec kortárs lengyel drámaírónő Gardéniájának magyarországi premierje. A darabot tavaly a felolvas-ószínházi sorozatban mutatta be a KDF a K. V. Társulat előadásában és Pelsőczy Réka rendezésében.

Alina Serban: Felelősségem tudtaában kijelentem
Alina Serban: Felelősségem tudtaában kijelentem

A magyar showcase program az elmúlt évad legkiemelkedőbb kortárs bemutatóiból kínál válogatást. Az elsősorban külföldi vendégeknek szánt program során a zsűri - Dobák Lívia dramaturg, Forgách András drámaíró, dramaturg, rendező, valamint Urbán Balázs és Szűcs Katalin Ágnes kritikus - javaslatára kilenc olyan előadást mutat be, melyből hat független és három kőszínházi előadás, és amely "azt mutatja, hogy a független színházból termelődik ki a magyar színház legexportképesebb része" - emelte ki Markó Róbert szervező. A magyar program már futó előadásai lesznek: a Caligula helytartója (Gödör), Szirénének (Katona - Kamra), Józanok csendje (Stúdió K), Korijolánusz (MU Színház), A gyáva (Kolibri), Magyar ünnep (Nemzeti), Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti);  valamint két olyan együttes is szerepel, akik a fesztivál alatt tartják új kortárs magyar bemutatójuk premierjét: Pintér Béla és Társulata Kaisers-TV, Ungarn című új előadása, Tasnádi István Hogyishívják című darabját pedig Kovács Dániel rendezte.

Szirénének - Pálmai Anna, Borbély Alexandra e.h., Pálos Hanna e.h. (Katona József Színház, Kamra - fotó: SzoFi)
Szirénének - Pálmai Anna, Borbély Alexandra e.h., Pálos Hanna e.h. (Katona József Színház, Kamra - fotó: SzoFi)

A célközönség, a Visitors' Programme-jának meghívottjai,  nemzetközi színházi szakemberek, neves fesztiváligazgatók, színikritikusok mellett idén a konferencia résztvevői is a program vendégei. Európából és a tengerentúlról hívták őket a szervezők a fesztiválra, hogy a kortárs magyar színház legizgalmasabb alkotóival, műhelyeivel és előadásaival megismerkedhessenek.

A felolvasószínházi sorozatban ezúttal egy német szerzőnő, Felicia Zeller Beszélgetések űrhajósokkal (Gespräche mit Astronauten) című darabját mutatják be. Végül a nemzetközi konferencia Újrahasznosított valóság a színpadon - Dokumentarista dráma és színház Közel-Kelet Európában címmel rendez háromnapos találkozót angol nyelven, ami az első ilyen témájú konferencia lesz a régióban.