Bernadett

Fidelio Színházi Est: Szent Johanna

2011.11.11. 12:00

Programkereső

November 23-án kerül sor az évad második Fidelio Színházi Estjére, amelyre a Nemzeti Színházban kerül sor. Legyen a Fidelio vendége az előadáson!

Mi történik egy emberrel, akit meglátogat az Isten és feladatot, célt kínál a számára? Hogyan képes megfelelni az isteni akaratnak; főként akkor, ha gyönge fiatal nő az illető? Mi történik vele, ha olyan férfiakat kell meggyőznie, akik maguk már alig hisznek, életüket csupán saját élvezetük, a politika és a hatalom véget nem érő játszmái foglalkoztatják? A naiv, szinte tanulatlan lánynak olyan roppant terheket kell vinnie, amely meghaladhatná az erejét, de hite és meggyőződése minden akadály leküzdésére képessé teszi. Johanna kardot ragad, sereget szervez, férfiként küzd, hogy megmentse a dauphint, Károlyt, a leendő királyt. Végül mindazok a férfiak, akik a hit bástyájaként maguk előtt tolták Johannát, máglyára segítik őt, hogy aztán legendaként emeljék az égig. A naiv hit és a rafinált cinizmus egymást feltételező küzdelmét az író lenyűgöző éleslátással és máig ható humorral ábrázolja. G. B. Shaw Magyarországon ritkán játszott, de akkor mindig nagy sikerű színművét a Nemzeti Színház Nádasdy Ádám új fordításában, Alföldi Róbert rendezésében mutatja be, címszerepben Bánfalvi Eszterrel.

Kérdésünk: Milyen díjjal tüntették ki 1925-ben G. B. Shaw-t?

A helyesen válaszolók közül három olvasónk tekintheti meg partnerével a Fidelio vendégeként az előadást november 23-án a Nemzeti Színházban.