Mátyás

Premier: pont com

2011.11.17. 10:41

Programkereső

A középpontban a való életet gyakran felülíró, sőt felváltó virtuális világ, és ennek következményei: az elmagányosodás, s korunk jellegzetes betegsége, az agorafóbia áll.

A pont com című darab egy francia művészfilm forgatókönyvéből indult ki, végeredménye azonban kifejezetten mai magyar történet lett. A formabontó színházi nyelvet alkalmazó előadásban a színpadon kizárólag a főszereplő játszik, a többiek egy másik helyiségből, webkamerán át jelennek meg.  

„P. hét éve nem hagyta el a lakását. Agorafóbiás. Betegsége a súlyosabb fajtából való: lakásában sem tűr meg senkit. P. hét éve csak videofonon kommunikál a világgal. Tulajdonképpen teljes joggal vesz részt a társadalomban: betegség előtt jó állása volt, betegbiztosítása prémium kategóriás, mindene megvan, amire szüksége van a lét és lélek fenntartásához. Bizonyos aspektusból nézve élete irigylésre méltó. Legalábbis így látszik kívülről. De P. magányos. Mindenki elkövet mindent, hogy ne így legyen: az anyja - aki egyedül nevelte fel - mindennap jelentkezik. Pszichológusa immár hét éve próbálkozik, hogy betege valamikor elhagyhassa a lakását. Mellesleg társkereső klubba íratja P. -t, finom erőszakkal terelve egy igazi kapcsolat felé. A telefonos háztartási ügyelet embere segít, ha elromlik a porszívó, és tanácsot is ad - ha nem kérik, még akkor is. Biztosítója még „call girl"-lel is szolgál adott esetben. P. -nek mégis hiányzik valami. A virtuális szexjátékok elodázzák ugyan a robbanás pillanatát, de a hiányt nem tudják eltüntetni. És akkor megjelenik Éva. Csak a videofon képernyőjén persze. Éva nem sajnálkozik és nem akar jónak látszani. Éva az egyetlen, aki nem hiteget, mert ő maga sem hisz. Viszont ő az egyetlen, aki odamegy. És minden megváltozik. P. elhagyja a lakást, de majdnem az életével fizet érte...

Ez a történet Phillippe Blasband forgatókönyve nyomán jön létre. De nem sci-fi, mint az eredeti mű, hanem egy hús-vér, mai történet. A színpadon egyetlen színész játszik. Mindenki más élőben - de virtuálisan - lesz jelen a színpadon, egy videofon segítségével. A mai technikai színvonal lehetővé teszi, hogy bármelyik szereplő (P. -t kivéve természetesen) a játszóhelytől térben messze legyen. Tulajdonképpen a Földön akárhol.." (Dömötör Tamás rendező)

Dömötör Tamás - pont com
Dömötör Tamás - pont com


2011. november 18. péntek, 20.00 - Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínháza

pont com

P, Péter: Czukor Balázs

A, Anya: Unger Pálma

Mz, Madame Zoé: Füsti Molnár Éva

É, Éva: Stubendek Kati

Me, Mercédesz: Darabont Mikold

Ok, Otthon Klinika: Urbán Tibor

An, Analitikus: Rázga Miklós

Ész, Ételszállító: Józsa Richárd

Dr, orvos: Sólyom Katalin

Psz, Porszívószerelő: Rajnai Attila

Va, Vanessza: Györfi Anna

El, Elenor: Boros Anna

 Rendző: Dömötör Tamás