Aladár, Álmos

Gosztonyi János kapta az Új Színház Paulay Ede-díját

2011.11.23. 11:40

Programkereső

Az idén nyolcvanöt éves Gosztonyi János színészt, rendezőt, dramaturgot, tanárt köszöntötte születésnapja alkalmából kedden az Új Színház, az alkotó emellett megkapta a teátrum saját elismerését, a Paulay Ede-díjat is.

Márta István igazgató november 22-én kedden - a kegyeleti okok miatt szeptemberben elmaradt - színházi díjakat osztott ki a Bubik István Stúdiószínpadon. Az igazgató laudációjában kiemelte: Gosztonyi János 54 színpadi szerepet játszott el, 21 filmben, 21 tévéjátékban tűnt fel, de emellett írt 34 drámát és 43 színpadi művet rendezett. A direktor méltatta az alkotó tanári pályafutását, megemlítve, hogy olyan színészek nőttek fel nála, mint például Kovács Patrícia, Fenyő Iván, Botos Éva, Mészáros Csaba, Mátyássy Bence, Petrik Andrea, Láng Annamária, Rába Roland vagy Zsédenyi Adrienn.

Gosztonyi János
Gosztonyi János

A keddi eseményen, amelyen a társulat köszöntötte a november 23-án negyvenedik születésnapját ünneplő Pokorny Lia színésznőt is, a szintén titkos szavazással odaítélt Cortina Szín-Tár-díjat Mázi Éva öltöztető-tárvezető kapta. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a teátrum díjait eredetileg az őszi évadnyitón adták volna át, ám akkor Huszár Zsolt váratlan halála miatt az ünnepséget kegyeleti okokból elhalasztották. "A tragikus esemény miatt Coriolanus helyett Schiller Don Carlosát mutatjuk be" - hívta fel a figyelmet az igazgató a teátrum szombati premierjére. A direktor, aki még jövő év január végéig vezeti a színházat, a keddi sajtótájékoztatón közölte: előrehozták két héttel Thomas Mann Varázshegyének premierjét, a Szikora János rendezte előadás így január 27-én kerül a közönség elé. A Bubik István Stúdiószínpadon szintén premierre készülnek januárban, 29-én Jordi Galceran Váltságdíj című színdarabja kerül színre a Neptun Brigád és az Új Színház közreműködésével Bakucz Dóra fordításában. Márta István kitért arra is, hogy a társulat vendégszereplésekre készül: december 10-én a horvátországi Eszéken szerepelnek A hattyú című előadással, majd Újvidéken lépnek fel az Erdő című darabbal.

Don Carlos - Új Színház
Don Carlos - Új Színház

Az Új Színház három vendégjátéknak ad helyet decemberben: 20-án az eszéki Horvát Nemzeti Színház mutatja be Miroslav Krleza Léda című drámáját, 21-én az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Milena Markovic Babahajó című művét hozza el, 22-én pedig a Belgrádi Nemzeti Színház Mesa Selimovic és Egon Savin Dervis és a halál című drámáját láthatja a közönség.  A sajtótájékoztatón bejelentették: harminc év után elbúcsúzik a színháztól Valent Rozália, a jelmeztár vezetője. Távozik a társulattól Kollár Lajos főügyelő is, aki 38 év után hagyja el a színházat. "Nyugalmat, biztonságot, kiegyensúlyozottságot sugárzott a labilis idegenrendszerű művészvilágnak" - méltatta Márta István a főügyelőt. Negyven év után elbúcsúzott a társulat Simon László fővilágosítótól is. "Neve fogalommá vált a színház világában" - jegyezte meg az igazgató.