Ágnes

Bemutatták a nyári angliai zavargásokról készült londoni előadást

2011.11.28. 13:30

Programkereső

Elismeréssel fogadták a kritikusok a nyári angliai zavargásokat a szemtanúk beszámolói nyomán feldolgozó londoni színházi előadást.

A The Riots című darab premierjét a napokban tartották a Tricycle Színházban. A színmű politikusokkal, a rendőri fellépés áldozataival és a zavargásban résztvevőkkel készült interjúk alapján született. Az első kritikák "lenyűgöző" és "gondolatébresztő" színműként méltatták a darabot. "Valódi kérdéseket tesz fel egyenes, izgalmas és megkerülhetetlen módon" - írta a The Guardian kritikusa. Sokféle nézőpont érvényesül, ám végső soron az derül ki, és nem csak a fiatalok véleménye ez, hogy az igazságtalan társadalmon akartak bosszút állni - tette hozzá. A The Daily Telegraph négycsillagos értékelésében Charles Spencer "bámulatra méltóan elfogulatlannak" ítélte az előadást. Mint írta: Nicolas Kent csodálatosan gördülékeny produkciót rendezett, feliratokkal utalt a statisztikákra, és azok jelezték azt is, hogy éppen ki szólal meg. Alkalmanként még így is nehéz volt követni az eseményeket - ismerte el ugyanakkor.

Tricycle Theatre
Tricycle Theatre

Aleks Sietz, a The Art Desk szakírója azt emelte ki, milyen izgalmas kontrasztot teremtett a darab a "rendőrség gyomorszorító félelmei" és a lázadók "karneváli hangulata" között. A Tricycle Színház nem először foglalkozik közérdeklődésre számot tartó címlapsztorik színpadra állításával. Korábban feldolgozták a megkéselt fekete brit tinédzser, Stephen Lawrence ügyét és a Véres vasárnap eseményeit is, ám azok nyilvános vizsgálatok átiratai voltak. Az augusztusi zavargásokkal kapcsolatban viszont a kormány nem hajlandó vizsgálódni, és a színház úgy vélte, az előadással kitöltik ezt az űrt. A darabot a dél-afrikai származású regényíró, Gillian Slovo írta, aki korábban abban a munkában is részt vett, amelynek során a Tricycle a guantanamói fogolytáborban történteket rekonstruálta. Slovo egy rádiónyilatkozatában elmondta, hogy a The Riots megírásához 56 órányi felvett anyagot használt, amelynek szinte minden perce lebilincselő volt. Mint elárulta, többek között börtönújságban hirdettek, hogy a letartóztatott szemtanúkat is meg tudják szólaltatni. Ezzel egyébként megosztották a közvéleményt: a The Daily Mail brit napilap például elítélte, hogy a brit Művészeti Tanács által támogatott produkcióban börtönbüntetésüket töltő elítéltek kaphatnak szót. Slovo szerint azonban a darab nem lett volna hiteles nélkülük. Az angol városokban augusztusban futótűzként elterjedt zavargások során több mint háromezer embert tartóztattak le a hatóságok, és ezernél is több ellen indult bűnvádi eljárás.