Gerzson

Desiré Central Station - színházi fesztivál Szabadkán

2011.11.28. 15:00

Programkereső

Nemzetközi kortárs színházi fesztivál kezdődött szombaton Szabadkán; a Desiré Central Station 2011 - East című, december 2-ig tartó eseményt a Kosztolányi Dezső Színházban rendezik meg. A fesztiválon fellép többek között Nagy József táncos-koreográfus, aki nemrég Budapesten is fellépett társulatával, valamint a budapesti Pintér Béla és Társulata és a Szputnyik Hajózási Társaság is.

A szervezők tájékoztatása szerint az észak-bácskai városban a fesztivál első napján többek között fellép a japán Min Tanaka és Shiho Ishihara Lajkó Félix hegedűművész közreműködésével, valamint a budapesti Szputnyik Hajózási Társaság a Kockavető című Bodó Viktor rendezte előadásával. Min Tanaka szóló táncelőadása Lajkó Félix közreműködésével szerdán látható. Vasárnap a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely és a belgrádi Kiosk Kortárs Művészeti Platform Megnevezhetetlen című produkciója látható két alkalommal is a Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadást rendező Nagy József táncos-koreográfus mellett Anne-Sophie Lancelin lép színpadra. Hétfőn a budapesti Pintér Béla és Társulata Kaisers TV, Ungarn című előadását láthatja a fesztivál közönsége.

A kockavető (Szputnyik - fotó: SzoFi)
A kockavető (Szputnyik - fotó: SzoFi)

A társulat kedden a Szutyok című produkcióját játssza Szabadkán. A Kulturanova (Újvidék), Multimedia Qendra (Pristina) és Bitef Színház (Belgrád) Patriotic Hipermarket című, Dino Mustafic rendezte előadását is műsorra tűzik hétfőn. Az előadás része a Nézőpontok - szerbek és albánok személyes történeteinek találkozása című művészeti kutatásnak. A projekt keretein belül mintegy negyven emberrel (szerbbel és albánnal) beszélgettek a szerb-albán konfliktusokkal kapcsolatos személyes emlékeikről, a jövőre vonatkozó elképzeléseikről és a szerb-albán együttélés lehetőségeiről. A Kosztolányi Dezső Színház Dogs and Drugs című, Urbán András rendezte előadását kedden játsszák, emellett a rendező másik munkája, a nisi Nemzeti Színház A gyászoló család című produkciója is szerepel a fesztivál műsorán. A prágai Teatr Novogo Fronta Dotex című darabja szerdán látható, a Dias de las noches című előadásukat pedig csütörtökön játsszák. A fesztivál záró napján a szentpétervári Akhe Mérnöki Színház Mr Carmen című, Yana Tumina rendezte produkcióját láthatja többek között a fesztivál közönsége. A fesztivált idén is gazdag kísérőprogram egészíti ki: beszélgetéseken, előadásokon, prezentációkon, könyvbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők. A Lifka Sándor art moziban a fesztivál idején többek között Bodó Viktor, Hudi László, Dino Mustafic, Min Tanaka, Pintér Béla, Boris Bakal és Forgách András vesz részt a beszélgetéseken. Kedden délután Milan Madjarev belgrádi színházrendező és esztéta Nagy József mozgásszínháza című a könyvét mutatják be a fesztivál közönségének.