Gábor, Karina, Ders

A Dörner elleni petíciót átadták a Városházán

2011.12.06. 10:10

Programkereső

Az Új Színház ügyében szerveződött Az nem lehet, hogy... elnevezésű civil csoport egy performansszal egybekötve adta át 10.000 aláírásos tiltakozó petícióját az alpolgármesternek a Városházán. Tarlós István főpolgármesternek küldött Mikulás-csomagjuk színházbérletet rejtett.
Hólyagcirkusz - Városháza előtt
Hólyagcirkusz - Városháza előtt

„A végén mindennek annyi..." - kezdte pár dalból álló performansz-szerű rövid előadását a Hólyagcirkusz Társulat tegnap délután a Városháza főbejáratánál. A társulat különböző állatjelmezekbe öltözve egy a Városháza oldalához állított ketrecben zenével várta az aláírásgyűjtés átadására gyülekezőket. A Hólyagcirkusz zenés köszöntője után bemutatták az összegyűlteknek az Az nem lehet, hogy... -civil csoport által összeállított Hármaskönyvet, benne az aláírásokat, melyet az aznemlehet-csoport háromfős küldöttsége, Upor László dramaturg, Bodor Johanna táncművész és Rick Zsófia újságíró nyújtottak át a Tarlós Istvánt képviselő Csomós Miklós kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettesnek.

A petíció - Városháza
A petíció - Városháza

A két nappal Dörner György kinevezése után, október 8-án alakult Az nem lehet, hogy...-csoport október 10-én kezdett az aláírásgyűjtésbe, hogy kifejezzék tiltakozásukat. November 30-án közel 10400 ember aláírásával zárták le a Gyalázat című petíciót: „Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk." A december 5-én átadott piros-fehér-zöld színű Hármaskönyv különböző színű fejezetei tartalmazták a kinyomtatott aláírásokat, Dörner György pályázatának kommentárokkal kipreparált változatát Ahogy a Józan Ész látja címmel és Zöldségek címmel egy gyűjteményt Tarlós István kinevezésének Dörnert-Csurkát támogató nyilatkozataiból, internetes kommentjeiből. A nemzeti színű könyvvel a tiltakozók azt kívánják demonstrálni, hogy nem a magyarsággal és a szerzőkkel van problémájuk, hanem azzal a módszerrel, ahogy a kinevezés lezajlott.

Fodor Tamás - aznemlehet-petíció - Városháza
Fodor Tamás - aznemlehet-petíció - Városháza

Miközben a küldöttek a Városházán átadták a petíciót az alpolgármesternek, addig a Városháza előtti összegyűlteknek ismert színészek, rendezők, színházi emberek olvastak fel részleteket a Zöldségek című nyilatkozatokból. A rövid műsoron többek közt részt vett és felolvasott: Kálid Artúr, Fodor Tamás, Kulka János, Dévai Balázs, Törköly Levente, Lengyel Tamás, Herczeg Tamás, a Hólyagcirkusz és a HOPPart Társulat színészei. A Hármaskönyv mellé Tarlós István főpolgármester Mikulás-ajándékot kapott az aznemlehet-csoporttól: december 6. és december 31. között minden estére két tiszteletjegy várja egy magyar szerző tollából származó magyar előadásra valamelyik budapesti színházban, bizonyítva ezzel a főpolgármesternek, hogy „a magyar dráma nagyon is eleven a színházak repertoárján." A Hármaskönyv, a róla készült fotókkal, illetve a Tarlós István által megtekinthető darabok listája elérhetők az aznemlehet honlapján.