Márk

Miniévad a kolozsvári színházban

2011.12.07. 13:30

Programkereső

A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 8. és 18. között idén is megszervezi hagyományossá vált miniévadját.

A kolozsvári színházban a decembert Alain Timar rendezése nyitotta, amely egyben a színház első nagytermi bemutatója a 2011/2012-es évadban. Az előadás az Übü papák és Übü mamák bizarr történetét, egy még különösebb, papírrecsegéstől és trombitáktól hangos színpadon kelti életre. Alfred Jarry műve a mindenkori diktatúrát figurázza ki, a királlyá lett Übü papa személyében pedig a diktátorokat állítja pellengérre. 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera
A Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera

Alain Timar, az avignoni Theatre des Halles vezetője a rendezés mellett a díszleteket és a jelmezeket is maga tervezte. Az Übü királyt december 2-án mutatta be a társulat. Az apai ágon magyar származású francia rendező színpadi víziója nem egyetlen Übüt mutat meg, hanem Übük sorát vonultatja fel. Az előadás a pénz és az erre épülő hatalom bírálatát fogalmazza meg. "A ma elítélt hatalom már nem kizárólag egyetlen diktátor hatalma, (...) lényegében a pénz és a rendszer hatalma, egy olyan rendszeré, amely mindenkit fogva tart" - mondja az előadásról Alain Timar, aki szerint már nem egy politikai rendszernek kell ellenszegülni, hanem egy másiknak, amely az egyénnel szemben ugyanolyan elnyomó és erőszakos.

A december 8. és 18. közötti miniévad műsorán az Übü király, mellett a Születésnap, a Leonce és Léna, az Alkoholisták, az Egy ügynök halála, a Suttogások és sikolyok, a Caligula és a Megöltem az anyámat című előadások szerepelnek.