Konrád, Tivadar

Kevin Spacey nemcsak Londonban király

2011.12.08. 10:16

Programkereső

A londoni Old Vic társulatával, Kevin Spacey címszereplésével színre vitt III. Richárd - Sam Mendes rendezésében - lassan világ körüli turnéjának végéhez ér.
Kevin Spacey III. Richárd szerepében
Kevin Spacey III. Richárd szerepében

Kevin Spacey és Sam Mendes amerikai rendező a kultúrák között hidat teremtő színházi The Bridge Project keretében turnéznak a mindenkori zsarnokságról szóló, modern kori díszletek közé helyezett darabbal. A darabot London mellett Hongkongban, San Franciscóban, Avilésban, Athénban, Epidauroszban, Isztambulban, Pekingben, Szingapúrban is játszották. A kínai illetékesekkel 18 hónappal ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások a színmű bemutatásáról. Mint a BAM gyártásvezetője elmondta, bekérték ugyan az előadás felvételét, de semmilyen változtatást nem igényeltek a produkcióban. Kínában a színházi élet a kormány ellenőrzése alatt áll. Független társulatok ugyan léteznek, de sem a játszóhelyük sem a finanszírozásuk nem biztosított, és színpadra szánt produkcióikat folyamatosan ellenőrzik a cenzorok. A pekingi intézmény terveiben több hasonló nyugati előadás bemutatása szerepel. Az előadás jelenleg Sydney-ben látható, majd Dohába és New Yorkba utazik a társulat.

Kevin Spacey nyolc évvel ezelőtt vette át az Old Vic művészeti vezetését, célja az volt, hogy a kerületben lakókhoz közelebb vigye az állami támogatást egyébként nem kapó színházat. Nem csupán a tradíciókra kívánt alapozni, hanem az ottlakókra, ezért egyebek mellett oktatási programokat indított a környékbeli gyerekek számára. Több sikeres premier fűződik nevéhez - ezek némelyikében rendezőként vagy színészként is közreműködött -, és 2010-ben nyitotta meg a Waterloo vasútállomás melletti, Old Vic Tunnels névre hallgató "alagútrendszert", ahol Hamish Jenkinson vezetésével kísérleti előadásokat készítenek. A filmvászonról is ismert Kevin Spacey - Közönséges bűnözők, Seven, Amerikai szépség - mandátuma 2015-ben jár le. Bár Londont minden tekintetben otthonának nevezte, a hírek arról nem szólnak, hogy újra megpályázná az Old Vic művészeti vezetését.