Gábor, Karina, Ders

Székely János-darab Marosvásárhelyen

2011.12.08. 13:59

Programkereső

Székely János erdélyi magyar költő és drámaíró Hugenották című darabját mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Székely János az erdélyi Tordán született 1929-ben és 1992-ben halt meg Marosvásárhelyen. Írói arculatát döntően határozta meg filozófiai műveltsége, sajátos bölcselete. Drámái modern vitadrámák, amelyek történelmi témát dolgoznak fel, de a jelenkor kérdéseire keresik a választ. A mű története a 18. századi Franciaországban játszódik, a felvilágosodás korában a francia protestánsok, a hugenották üldözése idején. Hite miatt három testvér sínylődik fogva tartva csaknem három éve egy kastély szobájában, és csak úgy szabadulhatnak, ha áttérnek vagy nem hangoztatják hitüket. A börtönbe érkezik többek között a főinkvizítor is, aki a foglyokkal a vallásról, hitről, hatalomról vitázik.

Hugenották - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
Hugenották - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Az előadás rendezője Szélyes Ferenc, a marosvásárhelyi társulat Jászai-díjas színésze. Szélyes Ferenc felidézte, hogy a szerző maga azt állította, darabjai előadhatatlanok, hiszen olvasásra, elmélkedésre szánta őket. A rendező szerint helyenként érezték is ennek a súlyát, de olyan kollégákat választott a szerepekre, akik már játszottak Székely János-művekben. A történelmi dráma színpadképét Carmencita Brojboiu díszlettervező készíti, aki 2006 óta tagja a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak, és akit a Leonce és Léna című kolozsvári produkcióért a Színikritikusok Díjára is jelöltek.