Csilla, Noémi

Átadták az Aase-díjat

2011.12.14. 07:06

Programkereső

A Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést az idén Tordai Teri, Máhr Ági, Bősze György és Újréti László színművész vehette át.

Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára alapított díjat, amelyet minden esztendőben négyen kaphatnak meg. Az alapító, Gobbi Hilda számos kiváló alakítása közül az egyik Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményének Aase anyója volt.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át az elismeréseket, aki  díjátadón a színészi teljesítmény nehéz megörökíthetőségéről beszélt. Arról, hogy az előadásokról készült felvételek nem biztos, hogy vissza tudják adni a csak ott és akkor tapasztalható katarzist, nem tudni vajon megismételhető-e, átélhető-e újra ez az élmény. A pillanat múlékony varázsa ez és éppen tiszavirágéletében rejlik szívszorító és jelentős esztétikai élvezetet nyújtó természete - tette hozzá.

Az Aase-díj, amelyet 22 év alatt immár 88 művész kapott meg, valódi szakmai díj - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy nagy színész alapította és kiváló színésztársak ítélik oda. Hammerstein Judit idézte Gobbi Hildának a díj alapító okiratában leírt mondatait: "sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot". Mint mondta, rangos, Déry- és Jászai-díjas színművészeket köszönthetünk, akiknek több évtizedes pályáját főszerepek is kísérik, tehát nem a színpadon elmondott szövegeik hosszúsága méri ki számukra ezt a díjat, hanem jelenlétük minősége és lenyűgöző ereje.

Gobbi Hilda végrendeletének szellemében színészekből álló kuratórium dönt a díjazottakról. A kuratórium tagja Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Epres Attila, Igó Éva és Csikos Sándor, akik idén Bősze Györgyöt és Máhr Ágit - mindketten a Miskolci Nemzeti Színház művészei -, Tordai Terit -az Új Színház, tagját -, valamint Újréti Lászlót - a József Attila Színház művészét - tartották Aase-díjra érdemesnek.