Márk

Márta Istvánék még reménykednek

2011.12.14. 01:13

Programkereső

A Dörner-Csurka-vezetés mellett a jogtulajdonosok nem hosszabbították meg a lejáró szerződéseket, így a repertoár fele lekerül februárban az Új Színház műsoráról. Márta István tudomása szerint többen a színház elhagyására készülnek, január 31-ig azonban nem adják fel a küzdelmet az új pályázat kiírásáért.

Bár a 2012 februárjában hivatalba lépő igazgató, Dörner György még nem kezdeményezett egyeztetéseket a színház vezetésével az évad második feléről, az azonban bizonyos, hogy a Még egyszer hátulról, az Édentől keletre, A Grönholm-módszer, a Világszép nádszálkisasszony és A csúnya című darabok a jogtulajdonosok kívánságára februártól lekerül a műsorról, a Kávé habbal című darabot pedig nézettségi adatai miatt veszik le a jelenleg 12 darabból álló repertoárról, azt pedig még nem tudni, meghosszabbítható-e a november végén bemutatott Don Carlos előadására szóló, február végéig érvényes szerződés.

Márta István igazgató elmondta, tudomása van arról, hogy a színházat többen el fogják hagyni, nemcsak színészek, más munkatársak is, van, aki már február elején, ám a színészeknek az évad végéig szóló szerződésük van, amelyet csak kártérítési kötelezettség mellett lehetne felbontani, így nem valószínű, hogy addig ők távoznának a társulattól. 

Márta István, akit Páva Zsolt pécsi polgármester felkért a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetésére, emlékeztetett arra, hogy kinevezéséről csütörtökön dönt a pécsi közgyűlés. "Egyáltalán nem adtam föl az Új Színházat, nem árultam el a társulatot, nem árultam el a közönséget" - fogalmazott Márta István, aki úgy véli, ezzel a pozícióval erősítheti az Új Színház harcát, elsősorban azért, hogy írjanak ki új pályázatot az igazgatói székre. Mint kiemelte, tovább küzdenek január 31-ig. Véleménye szerint az ügynek még nincs vége, az elindított törvényességi felülvizsgálat eredményét is nagyon sokan várják. Szólt arról is, hogy amennyiben új pályázatot írnának ki, és az átmeneti vezetésre felkérnék, ideiglenesen tudná párhuzamosan vezetni a két intézményt. Arra a kérdésre, hogy indulna-e a pályázaton, úgy válaszolt: ha eljön az ideje, átgondolja.

Márta jelezte, hogy készül egy memorandum, amelyet február 1-jén Európa összes színházában fel fognak olvasni. Az esemény német és osztrák szervezői a tervezett szöveg felolvasása mellett február 1-jét európai színházi tolerancia nappá tennék - tette hozzá.

Az igazgató beszámolt arról us, hogy szeptember 26. és október 15. között a főváros belső ellenőrzési vizsgálatot tartott a színháznál, amelynek végeredménye szerint a teátrum gazdálkodása kiegyensúlyozott, működése biztonságos. "Semmi olyat nem talált a belső ellenőrzés, ami negatívan hatna az Új Színház működésére vagy személyemre" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy tudomása szerint hasonló belső vizsgálatot a Madách Színházban, a Thália Színházban és a Budapesti Operettszínházban is tartottak. Az igazgató ugyanakkor megjegyezte: nem tudja, hogyan fordulhatott elő, hogy mielőtt még ő maga tudott volna a vizsgálatról, Dörner György pályázatában már említést tett róla.

Kiemelte, hogy a fővárosi költségvetés tervezete szerint az önkormányzat 670 millió forintot vonna ki jövőre a színházak támogatásából. Az Új Színház számára ez azt jelentené, hogy a bérleti díj kifizetésére elegendő összegen túl jövőre nem kapnának további támogatást az önkormányzattól, ami súlyos helyzetbe hozná a teátrumot. Kovács Györgyi gazdasági igazgató elmondta, az idén az állami és az önkormányzati támogatás együtt 387 millió forintot tett ki, amelyből az önkormányzati támogatás 122 millió volt.

Márta István kiemelte, hogy a társulat jelenleg is megszállottan dolgozik: megkezdődtek A varázshegy próbái, a bemutató január 27-én lesz, ezzel párhuzamosan a Váltságdíj című darabon is dolgoznak, amelynek premierjét január 22-én tartják. December 20-tól 22-ig az Eszéki Nemzeti Színház, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és a belgrádi Nemzeti Színház vendégeskedik az Új Színházban, ami - mint mondta, - örömteli és fájdalmas is egyszerre, hiszen két év munkája érett be most - az Új Színház társulata január 31-én az Erdő című darabbal vendégszerepel az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban -, ezek a nemzetközi kapcsolatok azonban februártól megszűnnek, mivel a társulatok az új vezetéssel nem akarnak együttműködni.