Konrád

Támogatásmegvonások és fenntartóváltások országszerte

2011.12.20. 10:04

Programkereső

A fennálló anyagi és jogi kötelezettségek teljes körű rendezése után venné át Nyíregyháza az eddig a megyei önkormányzat által fenntartott Móricz Zsigmond Színházat. Békéscsabán szintén a város veszi át a Jókai Színház vezetését a megyétől. A budapesti Játékszín teljes állami támogatásának megvonásáról döntött a NEFMI.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke a teátrum szerdai, rendkívüli társulati ülésén elmondta: a nemrég elfogadott önkormányzati törvény megváltoztatja a helyhatóságok feladatkörét, mivel intézményeiket jövő évtől az állam, illetve a megyei kormányhivatalok veszik át, a nyíregyházi színház esetében azonban a fenntartói jogokat várhatóan a város fogja gyakorolni. Nyíregyháza szeretné átvenni a színházat, az ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatot már elfogadta a város közgyűlése, a végleges döntéshez azonban rendezni kell a színház anyagi és jogi helyzetét - mondta Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a megyeszékhely polgármestere a társulati ülésen. A helyhatóság vezetője emlékeztetett: csak november 30-án derült ki, hogy az intézmény 2012. januárjától nem a megyei kormányhivatalhoz, hanem a városhoz kerül át. A szoros határidő mellett viszont a nagyobb gondot az jelentheti, hogy a teátrum idén 116 millió forint állami támogatást nem kapott meg, amely összeg így hiányzik a mintegy 600 millió forintos költségvetésből. Az intézmény beszállítói tartozásainak összege meghaladja a 99 millió forintot, amelynek csaknem felét a színészház felújításával kapcsolatos költségek teszik ki - tette hozzá a városvezető. Kovács Ferenc szerint az intézmény városi fenntartásba történő átvételhez előbb a fennálló tartozásokat szükséges rendezni, majd a zavartalan működéshez a város önrésze mellett az állami forrást is biztosítani kell. Azt, hogy ki fogja kifizetni az adósságot, egyelőre nem tudni. Sok a megválaszolatlan kérdés, de a társulat jövője érdekében szeretnénk ezeket megfelelően rendezni - hangsúlyozta Nyíregyháza polgármestere, aki kedvezőtlen jelnek nevezte, hogy az ügyben eddig két és fél hónap alatt nem történt érdemi előrelépés. A társulat a fennálló financiális problémák ellenére hittel és alázattal dolgozik tovább - mondta Tasnádi Csaba, a színház igazgatója. A direktor hozzátette: a döntéshozóknak remélhetőleg fontos lesz, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is működjön színház. Két nappal később Békéscsabán a pénteki közgyűlés arról határozott, hogy a város ugyancsak átveszi a Jókai Színházat a megyétől. A megyei közgyűlés átadta a színházat, melyet 2012. január 1-től működtet fenntartóként a város. Vantara Gyula (Fidesz) polgármester a szombati sajtótájékoztatón elmondta: a finanszírozásról még folynak az egyeztetések, de a tervek szerint az eddigi színvonalon és létszámmal működtetnék tovább a teátrumot.

Játékszín
Játékszín

Egymást követik a budapesti színházak támogatásának megvonásáról szóló hírek is. A Budapesti Operettszínház februári premierje helyett egy a magyar borról szóló vigadalmi gálát mutat be majd jövőre. A bemutatók cseréjére Kerényi Miklós Gábor főigazgató szerint azért van szükség, mert 2012-re a főváros részéről nem számíthat anyagi támogatásra a színház, és központi támogatásuk is csökken. A Concerto Budapest évek óta tartó komoly finanszírozási problémái végső pontra értek: Keller András zeneigazgató a zenekar megszüntetése illetve támogatása ügyében fogalmazott nyílt levelét itt olvashatják. Továbbra is bizonytalan a Magyar Színház helyzete, nem tudni, fenntartót vált-e és mekkora költségvetésből is gazdálkodhat 2012-ben. A nehézségek ellenére azonban öt bemutatót tartanak az évadban, és Őze Áron igazgató a színház újrapozícionálásán, átalakításán dolgozik. "A 2011-es esztendő arra készített fel, hogy improvizálnom kell néha napról napra, átstrukturálnom egy egész évadtervet" - mondta Őze Áron, hozzáfűzve, hogy három bemutatót kellett lemondania és emiatt a művészeti igazgatóval is elváltak útjaik. Őze Áron emlékeztetett arra, hogy két éve, a színház vezetésére kiírt pályázat megjelenése előtt az intézmény állami támogatása 800 millió forint volt, a pályázati kiírásban 650 millió forint szerepelt, jelenleg pedig 540 millió forintot kapnak a fenntartótól. Hozzátette, hogy a minisztérium - más állami fenntartású intézményeihez hasonlóan - a Magyar Színháznál is azonnali létszámcsökkentést rendelt el, a teátrum bérköltségének 20 százalékát veszíti el jövőre. Ez mintegy 40 fős csoportos létszámleépítést jelent.

Őze Áron - Magyar Színház
Őze Áron - Magyar Színház

A 168ora.hu szerint a Budapesti Operett-, a Madách és a Centrál Színháztól a fenntartó a támogatást szintén megvonni készül, és csupán az ingatlan bérleti díját utalja át ezen intézményeknek, amelyet a főváros egy az egyben visszakap. A szinhaz.hu értesülései szerint továbbá a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2012 január elsejétől megvonja a budapesti Játékszín teljes támogatását. Meg nem erősített információk szerint a Budapesti Kamaraszínházét is. Egyes elgondolások szerint a képlet feloldása az, hogy a Játékszínt és a Budapesti Kamaraszínház egy játszóhelyét a korábban említett, jelentős likviditási gondokkal küzdő Magyar Színházhoz kapcsolják, egy játszóhelyet viszont a fővárosi fenntartású Örkény István Színház kapna. Balázsovits Lajos, a Játékszín igazgatója egyelőre nem kívánt nyilatkozni ez ügyben, de december 21-ére sajtótájékoztatót hirdetett, és egyben rendkívüli társulati ülést is tart. A Fidelio.hu a társulat szerdai üléséről beszámol.