Gábor, Karina, Ders

Hajléktalanokat lát vendégül a Katona

2011.12.24. 12:00

Programkereső

A Katona József Színház keddi előadásában a hajléktalanság témáját járja körül az érintettek meghívásával és Fullajtár Andrea főszereplésével.

A Csendet akarok című produkció december 27-i előadásán a Katona József Színház A Város Mindenkié csoporttal együttműködve hajléktalan embereket lát vendégül. A csoportban hajléktalan és nem-hajléktalan emberek dolgoznak együtt a lakhatáshoz való jogért és a hajléktalan embereket sújtó kirekesztés, kriminalizáció és előítéletek ellen. Előadásában, melyet először 1998-ban, főiskolásként adott elő, Fullajtár Andrea egyes szám első személyben meséli el egy Budapesten élő hajléktalan nő életét. 

Gyógyír északi szélre - Fullajtár Andrea (Orlai Produkciós Iroda - fotó: SzoFi)
Gyógyír északi szélre - Fullajtár Andrea (Orlai Produkciós Iroda - fotó: SzoFi)

Az egy órás előadásban egy vidékről a városba kerülő nő múltja és jelene elevenedik meg, a rosszul sikerült házasságon és a munkahelye elvesztésén át a fedél nélküli mindennapok, a nyomorig taszító deklasszálódás leírásáig. Fullajtár Andrea elmondta: a hajléktalanság kérdését ma leginkább tehetetlenség és érdektelenség övezi, ezért rendkívül fontos, hogy az emberekben tudatosítsuk ezt a problémát. - Reményeim szerint az előadás a maga eszközeivel hozzájárulhat ehhez, s a Katona és A Város Mindenkié csoport december 27-i akciója is éppen ezért lényeges gesztus - tette hozzá. A Csendet akarok keddi előadása utáni nyílt közönségtalálkozón az érdeklődők Fullajtár Andreával beszélgethetnek.