Konrád, Tivadar

Esterházy, Haydn, Ararát, Mester

2011.12.28. 14:26

Programkereső

A Bárka Színházban december 30-án utoljára tűzik műsorra Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára című drámáját. Az előadás után közönségtalálkozóra kerül sor, és átadják az idei Ararát-díjakat és a Mester-díjat is.

Esterházy Péter Joseph Haydn halálának 200. évfordulójára írta a drámát a budapesti Bárka Színház számára. A bemutató 2009. december 18-án volt.

1954-et írunk, Kismartonban, az Esterházy-család birtokán Joseph Haydnt temetik újra. A világhírű zeneszerző 1809. május 31-én hunyt el, temetése után két nappal azonban ellopták a koponyáját. A koponya eltűnését tizenegy évvel később vették észre, amikor exhumálták Haydn tetemét. A nyomozás után először egy fiatalabb, majd egy idősebb férfi koponyáját adták át Esterházy hercegnek, s ez utóbbi nyugodott Haydn sírjában sokáig. Az eredeti koponyát a hosszú, kalandos út végén 1954-ben egyesítették a testtel és temették újra.

Haydn tehát halála után nem csak zenéjében élt tovább, hanem a koponyája körüli hercehurcában is. Alakja nem hagyta nyugodni az elszánt Rosenbaum házaspárt, akik frenológiai vizsgálataikban próbálták megfejteni koponyájának formájából zsenialitásának mibenlétét, és nem hagyja nyugodni  Esterházy Pétert, a Harminchárom változat Haydn-koponyára című dráma szerzőjét,  és Göttinger Pált, a darabból készült előadás rendezőjét sem. Esterházy szövegének és Haydn zenéjének találkozása ez a színmű. Egy dráma arról, hogyan találkozik a fej és a test, a dráma és a zene, a derű és a szellem.

A közönségtalálkozót követően a színház igazgatója, Seress Zoltán adja át az idei Ararát-díjakat és a Mester-díjat. Az Ararát-díjakat a műsoron lévő darabokban nyújtott alakításuk alapján a közönség ítéli oda minden évben egy színésznek és egy színésznőnek. A Mester-díjjal a Bárka Színház művészei jutalmazzák a társulat egyik "nem színész" tagját. A díjátadót követő előszilveszteri fogadáson az Eugénia együttes zenél a kávézóban. Azok a nézők, akik a Harminchárom változat Haydn-koponyára című előadásra érkeznek, a színházjegyükkel részt vehetnek az ünnepségen és a koncerten.