Béla

Korsunovas, Lupa és a Rimini Protokoll Sepsiszentgyörgyön

2011.12.28. 11:43

Programkereső

2012-ben másodszor rendezi meg a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálét a Tamási Áron Színház. A fesztiválon Korsunovas-előadások és a Rimini Protokoll által létrehozott produkció is látható, a programban workshopok, szakmai beszélgetések, kiállítások, filmvetítések, koncertek is szerepelnek.

Az elmúlt két évtizedben a Tamási Áron Színház egyik legfontosabb célkitűzésének tekintette a kortárs színházművészet értékeinek terjesztését, népszerűsítését a helyi közönség körében, amelynek nyitottsága, kortárs színházi értékek iránti fogékonysága alapján Sepsiszentgyörgyöt ma a magyar és a romániai színházművészet egyik legjelentősebb gócpontjaként tartják számon.

Oskaras Korsunovas
Oskaras Korsunovas

A Tamási Áron Színház által követett, kortárs színházi értékrenden alapuló művészeti koncepcióból szervesen következett egy szélesebb látóterű rendezvény meghonosításának gondolata. Így került sor azokra a rendezvényekre, melyek az 1990-es évek végén újjáélesztették a Nemzetiségi Színházi Kollokviumok jelentős szakmai vitákkal járó két kiadása (1978 és 1980) által megteremtett sepsiszentgyörgyi színházi fesztiválhagyományt. Az 1997-es Tamási-centenárium a színház névadójának életművét - annak a ma színházában való továbbélését - szemlézte, műsorában hagyományos és formabontó színházi előadások mellett koncertek, táncelőadások is helyet kaptak. Ezt követte 1998-ban a TEATRUM Fesztivál, mely a magyar nyelvterület újító szándékú, előremutató színházi kezdeményezéseiből kínált igényes körképet a fesztivál közönségének.

Korijolánusz
Korijolánusz

Ezen fesztiválok sorában jelent újítást, hosszú távon is fenntartható, a korábbiaknál jelentősebb nemzetközi figyelemre számot tartó rendezvény-koncepciót a REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé. A fesztivál Közép-Európa különböző színházi kultúráinak országos szakmai díjakkal kitüntetett előadásait kívánja egyetlen rendezvény műsorába gyűjteni, jelentős nyugati színházi kultúrák úttörő előadásával állítva őket párhuzamba. Az első kiadás két hetében Románia, Magyarország, Lengyelország és Csehország országos szakmai díjakkal kitüntetett előadásai,  valamint a berlini Deutsches Theater Michael Thalheimer rendezte Oreszteia című előadását láthatta a közönség.

A színházi fesztiválok európai körképében a REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé elsősorban közép-európai érdeklődésű színházi szemleként kíván jelentkezni, célja egy olyan rendezvény kiépítése, mely  a közép-európai térség saját kultúrájukon belül elismert színházi előadásait szemlézi, egybevetve e sajátos történelmi, politikai és társadalmi hátterű vidék hasonló problémákra adott színházi válaszkísérleteit, ezáltal pedig a közép- és kelet-európai térség reprezentatív színházi szemléjévé válni. A fesztivál második kiadása programatikusan nyit továbbá azon kortárs színházi törekvések felé, melyek a jelenkori európai színház út- és formakeresésének élvonalát jelentik.

A Reflex 2 tervezett programjában szerepel a Rimini Protokoll Stefan Kaegi koncepciója alapján készült előadása, a Radio Muezzin, amely Budapesten is vendégszerepelt, két Oskaras Korsunovas-rendezés Vilniusból (Éjjeli menedékhely, Hamlet - utóbbi szintén járt már Magyarországon), a Krystian Lupa rendezte varsói Persona. Marilyn, a Sud Costa Occidentale Társulat, a Teatro Stabile di Napoli, a CRT Centro di Ricerca per il Teatro és a Théâtre du Rond Point-Paris koprodukciója, a Trilogia degli occhiali (Szemüveg-trilógia), melyet Emma Dante vitt színre. Vendégszerepel a HOPPart Társulat a Korijolánusszal, a debreceni Csokonai Színház A fodrásznővel, valamint az Örkény Színház a János királlyal. Meghívott a Kolozsvári Állami Magyar Színház Andrei Serban rendezte Suttogások és sikolyok című produkciója, a temesvári, Victori Ioan Frunza készítette Rosencrantz és Guildenstern halott, Bukarestből pedig a Teatrul Act Absolut című előadása, amely Ion Creanga Ivan Turbinca című meséje alapján készült (rendező: Alexandru Dabija), valamint a Bulandra Színház Háztűznézője (rendező: Jurij Kordonszkij).