Zsuzsanna

Ki mit gondol a Protokollról?

2012.01.27. 14:00

Programkereső

Január 22-én mutatta be a Radnóti Színház Térey János új darabját, a Protokollt. Adorjáni Bálint, Csányi Sándor, Schneider Zoltán, Szávai Viktória és Wéber Kata már a színház 2008-as Térey-premierjében, az Asztalizenében is szerepelt. A színészek még a premier előtt beszéltek arról, hogy milyen érzés újra Térey-darabban játszani.

Adorjáni Bálint: "Donner Kálmán baleseti sebész, akit a Protokollban játszom, az egyetlen olyan karakter, aki már az Asztalizenében is felbukkant. Én abban az előadásban a White Box pincére voltam, úgy néztem végig a válófélben lévő Donner agóniáját estéről estére. Azóta új életet kezdett, ezt játszom én, de könnyebb úgy felépítenem a szerepet, hogy ismerem a múltját."

Csányi Sándor: "Téreyvel visszaköltözött a színpadra a költészet. Darabjaiban a költői nyelv által művészi témává emeli a hétköznapi életet, és ettől lesz az, ami: színház."

Protokoll - Radnóti Színház
Protokoll - Radnóti Színház

Schneider Zoltán: "Örülök neki, hogy mindkét előadásban volt kutyám. Az Asztalizenében Torockó, egy foxterrier, most meg Jágó, egy orosz agár."

Szávai Viktória: "Térey János szövegei nagy szabadságot adnak a színésznek, mert a versek képszerűsége, hangulata dominál, és nem a jelentben rejlő reálszituáció, így sokkal szélesebb skálán enged mozogni. Szép, de nehéz feladat."

Wéber Kata: "Mindkét darab a társadalom egy adott rétegének tart tükröt, de ez nem pusztán társadalomkritika; Térey a teljesen hétköznapi dolgokat olyan nyelvi tehetséggel, iróniával és költői erővel ábrázolja, ami megteremti azt a távolságot, amitől a saját életünkre műalkotásként tekinthetünk."