Bernadett

Európai Színházi Nap a Toleranciáért

2012.02.01. 18:00

Programkereső

Február 1-jén este Európa-szerte a legtöbb színházban egy memorandumot olvasnak fel az előadások előtt, hogy a toleranciára hívják fel a figyelmet. Az alábbiakban a memorandum szövegét közöljük.

Ma 2012. február 1-je van. Ma Budapesten a város egyik legfontosabb színházának vezetését átvette két új igazgató, akik évek óta nyilvánosan támogatnak szélsőjobboldali nézeteket. Feltüzelő hangvételű pamfleteket publikálnak, amelyek antiszemita, cigányellenes és rasszista szemléletűek. A mai naptól kezdve egy európai főváros közpénzen támogatott színházának vezetői lesznek. A kinevezésük tabukat dönt le. Ahelyett, hogy ezt a törést egy lehetőségnek vennénk Budapest elítélésére, annak kell szentelnünk magunkat a saját országunkban, hogy toleránsak, nyitottak és szolidárisak legyünk a társadalmunk gyengébb tagjaival.

Demonstráció az Új Színháznál
Demonstráció az Új Színháznál

Megrémít minket, hogy olyan politikai erők működnek több európai országban, melyek gyűlöletet, megvetést és irigységet gerjesztenek az emberek közt. Színházi munkánk célja, hogy legyőzzük a társadalmainkat megosztó elemeket, hogy felkeltsük az érdeklődést és érzékennyé tegyük az embereket a szociális igazságokra- a mindenkit megillető közös jóra, békére és szabadságra Európában. Mindezek után, mi emberi lények mind szabadok és egyenlők vagyunk méltóságukat és jogainkat illetően, mindannyian egyazon világ polgárai vagyunk. Ma 2012. február 1-je van. Ünnepeljük ma közösen együtt az első "Európai Színházi Napot a Toleranciáért"!