Mátyás

Dörner és az első társulati ülés

2012.02.03. 14:38

Programkereső

Dörner György igazgató társulati ülésen találkozott a február 1-jétől vezetése alatt álló Új Színház dolgozóival. Az új vezetés az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az esemény jó hangulatú volt, minden indulatos megnyilvánulás nélkül zajlott le. A színészek a hírügynökségnek nem nyilatkoztak.

A társulati ülés után a tagok már nagyobb bizalommal vannak irántunk, a bizonytalanság, és a mesterségesen generált feszültség is oldódott - mondta az MTI-nek a társulati ülést követően a színház új vezetője. "Úgy érzem, rendben lesz itt minden" - mondta Dörner György, hozzátéve, hogy "nem lehet az igazság útjába állni, akadályozni, késleltetni lehet, de előbb-utóbb kiderül". Mint elmondta, a társulati ülésen szó volt arról, hogy azokat a darabokat veszik le repertoárról, amelyekre nincs közönség, az áprilisi műsorról pedig a februári jegyeladások alapján fognak dönteni - tette hozzá. Dörner György elmondta: a társulat túlnyomó része megjelent az ülésen. Döntésre senki nem jutott azzal kapcsolatban, hogy marad vagy sem, erre mindenkinek időt hagy. Tapasztalják meg a változást, annak fényében határozzanak - tette hozzá. A márciusi műsort ismertették, a próbatáblára három szereposztás került ki, amelyben a jelenlegi tagok mellett számos vendégművész szerepel, köztük Koncz Gábor, Bordán Irén, Helyey László és Gregor Bernadett. 

Dörner György
Dörner György

A hírügynökség értesülése szerint a társulat részéről számos kérdés felmerült, bizonyos félreértéseket megpróbáltak tisztázni, a feszültség érezhető volt a tagokban. Több színész távol maradt, és olyanok is feltűntek a nézőtéren, akikről nem tudni még, hogy milyen szerepben fognak részt venni a színház életében. Bemutatták azonban az új műszaki igazgatót, gazdasági igazgatót, művészeti titkárt és a színház új jogászát is. Pozsgai Zsolt főrendező az ülést követően az MTI-nek arról szólt: számára az derült ki, hogy ha az ember becsukja az ajtót maga mögött a színházban, akkor a politika kívül marad. Semmi olyan indulat, megjegyzés, rossz érzés, amely az elmúlt hónapok hangulatát meghatározta, nem jelent meg, kiváló hangulatú társulati ülésen voltunk együtt - hangsúlyozta.

Pozsgai tájékoztatása szerint az igazgató felolvasta a kórházban lévő Csurka István társulathoz intézett levelét, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy attól függetlenül, ki hova érzi magát tartozónak, mit gondol a politikáról, szeretetben dolgozzanak együtt. Dörner György a levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Csurka István kristálytiszta üzenetet küldött; mindennek a lényegét írta le, csak olyat, ami fontos". Az MTI információi szerint a levélből az is kiderült, hogy Csurkának fontos A hatodik koporsó című darabjának bemutatása, erről már nyáron tárgyaltak Dörner Györggyel.

Pozsgai Zsolt szólt arról is: a kiírt darabokban azért szerepelnek kevesen a jelenlegi tagok közül, mert többen külső produkciókban dolgoznak, a színház kiadta őket márciusra-áprilisra. Mint mondta, nem érzi méltányosnak azt, hogy többen fizetést fognak kapni, miközben nem dolgoznak az adott hónapban a színházukban. Kitért arra: a színház vezetésének március 1-jéig kell értesítenie a színház dolgozóit arról, hogy munkájukra igényt tartanak-e, az alkalmazottaknak egy hónap áll rendelkezésére a válaszadásra. Mint mondta, 90 százalékban ajánlanak majd további szerződést a jelenlegi tagoknak.

Az első bemutatóban, Kodolányi János Földindulás című darabjában egy, a második két darabban, Páskándi Géza Vendégség és "Giorgio Pianosa" (Pozsgai Zsolt) Mert a mamának így jó című darabjában több, jelenleg a társulatban dolgozó színész szerepel. Pozsgai Zsolt kifejtette: az első darabban azért sem szerepelnek többen a jelenlegi tagok közül, mert azt is jelezni szerették volna, hogy a társulaton kívülről még kikre számítanak a továbbiakban. Továbbá az előadás annyira elüt a színház jelenlegi stílusától, hogy szeretnék, ha a színészek megismernék az új stílust, és úgy hoznák meg döntésüket, maradnak vagy nem.

A Keleti István Művészeti Iskolával az előző vezetés felbontotta az együttműködési szerződést februártól, ezt, mint mondta, felháborítónak tartja. Megpróbálják rendezni a helyzetet, az iskola fontos számukra, Dörner György az ülésen elmondta: addig tárgyalnak, amíg újra az Új Színházban működhet a stúdió.

Pozsgai Zsolt beszámolt arról is, hogy a repertoárdarabokkal kapcsolatos jogi kérdések tisztázása folyamatban van. A csúnya és A hattyú című darabokat szívesen műsorra tűznék, A varázshegyre van nézői igény. (A produkció premierjén készült videónk itt tekinthető meg.) A Tizenegy percet jelenleg a Thália Színházban játsszák közös produkcióként, céljuk azonban az, hogy visszaállítsák abba a formába, amelyben a szerző színpadra írta, és nem úgy játszanák, ahogy az Szikora János rendezésében látható.

A társulati ülésről távozó, az MTI által megkérdezett színművészek közül az ülés hangulatáról, benyomásairól senki sem akart nyilatkozni.

Mint ismeretes, Dörner hivatalba lépésének napján, február 1-jén a fasizmus térnyerése ellen szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) az Új Színház elé. A demonstráció kezdete után nem sokkal ellendemonstrálók jelentek meg, akik megzavarták a beszédeket, illetve megpróbáltak bejutni a tüntetés helyszínére. A tüntetés résztvevői erre "Nácik haza!" felkiáltásokkal válaszoltak. A február 1-jén az előadások előtt memorandumot olvastak fel több európai város színházában, Fischer Ádám karmester pedig levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz Dörner György színház-igazgatói kinevezése ellen tiltakozva. A tüntetésen mintegy kétszázan vettek részt. Brüsszelben pedig sajtótájékoztatón jelentette be Fischer Ádám karmester, hogy levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz. Ebben az Új Színház új igazgatójának hivatalba lépése alkalmából felhívja a figyelmet a kinevezéssel kapcsolatos problémákra. A levélben Fischer Ádám úgy fogalmazott, hogy "Dörner György igazgató (...) háziszerzője, a magyar antiszemitizmus doyenje, Csurka István szellemében óhajtja vezetni a színházat". Azt kérte a frakció tagjaitól, hogy "gyakoroljanak nyomást a Fideszre: hirdessen zéró toleranciát a szélsőjobboldallal szemben". A sajtótájékoztatón Peter De Caluwe, a tavaly az év operaházának választott brüsszeli Theatre Royal de la Monnaie főigazgatója megerősítette, hogy a kinevezés elleni tiltakozásul szerdán az előadások előtt memorandumot olvasnak fel több európai város színházában, és az ő intézménye is támogatja ezt a kezdeményezést.