Géza

Marosvásárhely, Szabadka és Temesvár színházai Budapesten

2012.02.04. 16:47

Programkereső

Bár nem ritka a határon túli magyar színházak vendégjátéka a fővárosban, az mégsem gyakori, hogy egy hónapon belül három teátrum előadásait is láthassa a közönség.

Az új vezetés - Gáspárik Attila igazgatása - alatt újraformálódni látszó Marosvásárhelyi Nemzeti Színházból a Tompa Miklós Társulat két nagyszabású produkciót hoz: a több magyar és román fesztivált megjárt, Harsányi Zsolt rendezte Platonovot és a Nádasdy Ádám fordításában színre kerülő, izgalmas látványvilágú A makrancos hölgy, avagy hárpia megzabolázása című előadást. Szintén Vásárhelyről érkezik a Színházi Dramaturgok Céhének díjazottja, Székely Csaba darabja, a Bányavirág.

Újra jönnek a Szkénébe a temesváriak a sokszorosan díjazott, különleges helyszínen, egy mikrobuszban előadott mady-babyvel és a Prah című Spiró-darabbal, míg a Bárkán egy Thomas Bernard-darbot, az Immanuel Kantot játsszák.

mady-baby - Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Borbély B. Emília) - fotó: Nagy József
mady-baby - Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Borbély B. Emília) - fotó: Nagy József

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata két idei évadban bemutatott előadással érkezik: a Cseresznyéskertet Bérczes László vitte színre, az Aska és a farkas című, gyerekeknek szóló produkció különlegessége pedig a koreográfia.