Géza

Új magyar morzsák és darabok

2012.02.06. 20:30

Programkereső

Hagyományteremtő szándékkal rendezett Dorottya-napi íróbörzét tartottak a Nemzeti Színházban, melyen be nem mutatott kortárs darabokat olvastak fel a társulat tagjai. GALÉRIÁVAL

„Szegény ember vízzel főz" - kezdte a február 6-i Dorottya-napi íróbörze felvezetését Alföldi Róbert a délután egyik házigazdája a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében. A hagyományteremtő szándékkal rendezett esemény nem csupán felolvasószínházat kívánt kezdeményezni, hanem a Színházi Dramaturgok Céhével közös szervezésben a kortárs dráma legújabb, már teljes vagy még el nem készült műveit, darabjait, jeleneteit szeretné - a szűkös anyagi körülmények ellenére - minél szélesebb szakmai körben megismertetni. A Nemzeti Színház ezt megelőzően felhívást juttatott el a különböző írószövetségekhez, hogy küldjék el még készülő írásaikat, és meginvitált színházigazgatókat, dramaturgokat, színházrendezőket, hogy az íróbörzén ízelítőként felolvasott műveken keresztül írók és színházi alkotók egymásra találhassanak. Udvaros Dorottya, a délután háziasszonya ismertette, hogy közel félszáz szerző összesen 79 darabja, jelenete, illetve ötlete érkezett be a pályázatra. Az időkorlát miatt a szervezőknek válogatniuk kellett, hogy mely műveket olvassa majd fel a színház tizenhárom felkért színésze.

Az ajánlott, de fel nem olvasott szerzők közt találjuk Boronkay Soma (Én voltam), Kele Fodor Ákos (A halál és a bohóc), Maruszki Balázs (Pygmalion 2.0 - Halál az értelmiségre), Nádai Péter (Andante Sostenuto), Németh Ákos (Adócsalók), Poós Zoltán (Inzultusok), Szabó Borbála (A királykisasszony humora) neveit. A délután résztvevői Bánfalvi Eszter, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Kulka János, Makranczi Zalán, Martinovics Dorina, Mészáros Piroska, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Nagy Mari, Radnay Csilla, Rába Roland és Újvári Zoltán színművészek voltak, akik különböző műfajú, hosszúságú, de jellemzően majdnem mind „mai" helyzeteket problematizáló szövegeket adtak elő. Az alábbi kilenc művet hallgathatta meg a közönség a délután során: Háy János Főszereplő a halál című műve „menekülőshow magyar színészekkel", Vörös István Play Faust-ja variációk egy Faust-témára, Gyimesi László Saturnalia, avagy kölcsönkenyér visszajár egy ókori római egyfelvonásos vígjáték, Darvasi László Tudakozójának egy részlete, Méhes Károly Alvás helyett a 20. század groteszk perspektívája. Egy rövid szünet után felolvasásra került még Kiss Judit Ágnes La Machísima, egy jokulátrix szóló története, Závada Pál A koronatanú című műve, mely a tiszaeszlári Solymosi Eszter történetének mai átirata, Maros András és Szálinger Balázs Phil Collins című „majdnemzenés celebszatírája" és Thuróczy Katalin Cmrman Magyarországon „blődli" műfajú darabja.