Zsuzsanna

Tragédiától Tragédiáig – tízéves a Nemzeti Színház

2012.02.08. 12:44

Programkereső

Széchenyi István 1832-es álma, a Duna-parti Nemzeti Színház 2002. március 15-én valósult meg. Az új Nemzeti Színház megnyitásának jubileumára nagyszabású programsorozattal készülnek.

Az épület története Madách művével kezdődött, a tíz évvel ezelőtti bemutatót Szikora János rendezte. A darab jelenleg is műsoron van, híres-hírhedt előadását a nyitó produkció Lucifere, a jelenlegi főigazgató, Alföldi Róbert vitte színre. Ezt a produkciót láthatja a közönség a március 25-i díszelőadáson, amelynek vendégeik között tíz vidéki városból - Veszprém, Győr, Sopron, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg, Debrecen, Pécs, Nagykanizsa, Szekszárd, Debrecen, Szolnok - érkeznek pedagógusok, akik egy nagyvállalat támogatásának köszönhetően ingyenesen utazhatnak el és tekinthetik meg az előadást.

Alföldi Róbert
Alföldi Róbert

A születésnapi ünnepségsorozat része egy óriás faldekoráció. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség jóvoltából a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd hatvan méter hosszú, négy méter magas felületére a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt művész - Komlós Juci, Lukács Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc - portréját festik meg. A március 25-én leleplezendő alkotás elkészültének folyamatáról fotódokumentáció és mozgóképes anyag is készül.

Szintén március 25-én nyílik meg a színház előcsarnokában egy kiállítás, amelyen Az ember tragédiájához kapcsolódóan fotópályázatot hirdet a Nemzeti Színház. Amatőr és hivatásos fotósok egyaránt nevezhetnek műveikkel, amelyeken a Madách művének kapcsán felmerülő gondolataikat, érzéseiket komponálják képpé. A fotókat végleges, kinyomtatott, előhívott formában minimum A4-es (210x297 mm), maximum A1-es (594x841 mm) várják 2012. március 9-ig. A zsűri tagjai Alföldi Róbert főigazgató mellett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, kultúrtörténész, Szilágyi Lenke fotóművész, Vojnich Erzsébet festőművész, Vörös Róbert, a Nemzeti Színház irodalmi vezetője, művészeti tanácsadója.

Márciusban is látható az a tárlat, amely a Gobbi Hilda Színpad előterében Garas Dezső filmszerepeiből nyújt válogatást. A kamarakiállítás anyaga az Országos Széchényi Könyvtár 2007-ben alakult önálló fotótárából került a Nemzeti Színházba, ahol több gyűjtemény mellett - 2011 nyara óta - a mintegy százötvenezer darabból álló, közel ezer filmet feldolgozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjteményt őrzik.