Mátyás

Kamaszdráma felhívásra

2012.02.10. 14:03

Programkereső

Sikeresen zárult a Kolibri Színház ifjúsági drámapályázata: a beérkezett alkotások közül a zsűri három művet díjazásra és egyet dicséretre tartott érdemesnek.

A Platform 11+ európai uniós projekt origójában a tinédzserek életét, identitását meghatározó iskolaudvar áll, amely közösségi térként leképezi a különböző országok társadalmi viszonyait, jellemzőit. A színházak színdarabírókkal, rendezőkkel, drámapedagógusokkal és képzőművészekkel tanulmányozzák a kamaszok iskolai életét, melyből évente saját, illetve a programban szereplő más színházakkal közös előadások, valamint a témához kapcsolódó képzőművészeti alkotások és kiállítások születnek. Az együttműködő országok kulturális és társadalmi sajátosságainak bemutatását is ösztönző projekttel a Kolibri régi törekvése vált valóra: a külföldi sikerdarabok után hazai szerzők magyar tizenévesekről írt művei kerülnek színpadra.

Cyber Cyrano - Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
Cyber Cyrano - Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A projekt első évében 2009-ben megszülettek a nemzeti darabok. Három író (Horváth Péter, Németh Ákos, Tasnádi István) és két drámapedagógus rendező (Perényi Balázs, Vidovszky György) dolgoztak budapesti és vidéki iskolákban. Az első évben bemutatásra került Horváth Péter a jelenkori Magyarország viszonyaira adaptált Emil és a detektivek története, melyet Novák János rendezett. A második év őszén bemutatták Tasnádi István Cyber Cyrano című darabját Vidovszky György rendezésében. 2011. április 29-én a harmadik nemzeti darabot - Németh Ákos: A webáruház - is bemutatták Perényi Balázs rendezésében. A nemzetközi együttműködés (co-writing) projektben közreműködő két író vállalta, hogy a második év co-writing (közös darabírás) folyamatában is részt vesznek. Horváth Péter az észt Aare Toikkával írt közösen egy angol nyelvű darabot HELP! címmel. Az előadást bemutatták a Kolibri Színházban magyar szereposztással Horváth Péter rendezésében, a tallinni VAT Teaterben észt szereposztással Margot Teder rendezésében. A díszletet mindkét előadáshoz Inga Vares tervezte, a zeneszerző Novák János volt. Németh Ákos két fiatal svájci íróval, Anna Pabst és Lorenz Langenegger dolgozott együtt.

A 20 éves Kolibri az Európai Unió által támogatott ifjúsági színházi projekt, a Platform 11+ keretében 2011 végéig meghirdetett drámapályázata, melynek célközönsége a mai 11-15 éves kororsztály volt, sikeresen zárult. A felhívásra érkezett alkotások közül a zsűri három művet díjazásra és egyet dicséretre tartott érdemesnek. Az ifjúsági drámapályázaton Győri Katalin Delete, Kiss Márton Csöngő és Oláh-Horváth Sára Veritas Duplex című alkotását díjazták. Adorján Beáta Pali és Lea című alkotását dicséretben részesítette a zsűri, amelynek tagja Horváth Péter, Németh Ákos és Tasnádi István író volt. Mint írják, mindhárom díjazott mű olyan értékekkel rendelkezik, amelyek egyaránt esélyessé tehetik őket a bemutatásra. Ezért döntöttek úgy, hogy alkotóik közt egyenlő arányban osztják föl a 4000 eurós pályázati díjat. A Kolibri Színház a szerzőknek lehetőséget ad arra is, hogy a zsűri tagjaival konzultáljanak: Horváth Péter a Csöngő, Németh Ákos a Veritas Duplex, Tasnádi István a Delete alkotójának nyújt szakmai segítséget darabja fejlesztéséhez. A közlemény kitér arra, hogy Magyarországon az utóbbi évekig nem születtek a kiskamaszok korosztályos problémáira érzékenyen reagáló új magyar drámák. A pályázat bizonyította, hogy ebben az Európa-szerte népszerű színházi műfajban immár magyar szerzők is izgalmas művekkel gazdagítják a nemzetközi kínálatot. A pályázat ünnepélyes díjátadóját február 21-én tartják a Kolibri Pincében.