Klaudia

Fidelio Színházi Est a Pesti Színházban

2012.02.13. 10:00

Programkereső

A következő Fidelio Színházi Estre február 21-én kerül sor: a Pesti Színházban a Billy világa látható. Legyen a Fidelio vendége az előadáson!

A dráma egy számunkra fontos témával foglalkozik: hőse, Billy a siket fiú, keresi a helyét a családban és a világban, és megismeri a szerelmet is, ami talán segít neki az eligazodásban. A történet finom iróniával és humorral beszél egy kényes témáról: a fogyatékkal élők beilleszkedési kudarcairól, a másságról, a másság elfogadásáról, és arról az egyenlőtlen küzdelemről, amit sérült társaink vívnak nap mint nap. A Billy világa arra is figyelmeztet: nem biztos, hogy az a normális, egészséges, akit a társadalom egészségesnek fogad el. Mert lehet, hogy Billy mindannyiunknál jobban hall...

Az elfogadásról, az önmagát egészségesnek nevező társadalom hibáiról, az egyéni küzdésről és túlélésről szól ez a megható és egyben mélyen humánus, bölcs darab. A fiatal angol író-rendezőnő második darabját a londoni Royal Courtban mutatták be alig egy évvel ezelőtt. A magyarországi bemutató rendezője Szőcs Artur, frissdiplomás rendező, főszereplője Telekes Péter, további szereplői Pap Vera, Hegedűs D. Géza, Géczi Zoltán, Péter Kata és Bata Éva.

Kritikusunk így írt az előadásról: "A darabban siketekről van szó, de nem csak róluk: sokkal inkább arról a gyakorlatról, ahogyan a kirekesztés legkülönbözőbb formáit iktatjuk be hétköznapjainkba, az álságos konformista látszatelfogadástól kezdve a közömbösségen át nyílt és agresszív megvetésig. (...) A legnagyobb teljesítmény mégis a színészeké. Elsősorban a két főszereplőé, Bata Éváé és Telekes Péteré. Alakításuk mögött valódi munka van: új nyelvet tanultak meg az előadás kedvéért, amit ráadásul - külső szemlélőként legalábbis így hat - anyanyelvi szinten használnak. (...) Szőcs Artur rendezése épp annyira friss, mint a dráma nyújtotta alapanyag.  Bátran egyensúlyoz az (időnként szó szerint) gatyaletolós, precízen kiszámított, okosan bazmegelős humor és a súlyosan csendes feszült pillanatok közt, miközben mélységes empátiával közelít a különös módon még mindig provokatívnak értékelt darabhoz. Szőcs rendezésében a Billy világa nem provokatív. Ellenkezőleg. Olyannyira hétköznapi, hogy már-már otthon érezzük magunkat benne."

Kérdésünk: Ki az az orosz író, akinek a szerző, Nina Raine rokona? (Segítségül ajánljuk a kapcsolódó névjegyet!)

A 2012. február 19. éjfélig helyesen válaszolók közül hárman tekinthetik meg partnerükkel a Fidelio vendégeként az előadást.