Klaudia

A látvány kulisszái

2012.02.22. 16:03

Programkereső

Kísérleti színházi terek címmel nyitottak kiállítást a FISE Galériában, ahol ezúttal fiatal látványtervezők állították ki már megvalósult színházi projektjeiket.

A Fiatal Iparművészek Stúdiójának Egyesülete a kezdetektől fogva diplomás fiatal iparművészeknek és a design világában alkotó pályakezdőknek kívánt bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Fiatal színházi látványtervezők korábban még nem állítottak ki az egyesület támogatásával, ez az első alkalom tehát a galériában eddig megjelent műfajok tekintetében is különleges mondható - mondta el a kiállítás megnyitóján Mascher Róbert, a FISE elnöke.

Csanádi Judit díszlettervező, építész, a Képzőművészeti Egyetem docense rámutatott, szakmájukat általában véve jellemzi egy "sehova sem tartozás" érzése, mert bár a Képzőművészeti Egyetem részeként működnek, mégsem tartoznak a szoros értelemben vett képzőművészeti szakmához úgy, ahogy az iparművészekhez sem, mivel nem tartoznak a tárgykészítő, -formáló művészek közé. A látványtervezők minden szempontból mezsgyén járnak, ahogy ennek a kiállításnak a színházi látványtervezés szempontjából sem hagyományos színházi tér lett a témája. Az MKE Látványtervező Tanszéke, ahol az alapképzésen a hallgatók alkalmazott látványtervezőként díszlet- és jelmeztervezést, jelmez- és bábtervezést és díszlet-, kiállítás- és arculattervezés szakirányokat választhatnak, elkötelezetten támogatja a színházi formanyelvi kísérletezést. Ennek a törekvésnek mutatja be néhány alkotóját a FISE Galéria kiállítása.

Az idén diplomázott Balázs Juli speciálisan a Fogasház terére, egy belvárosi romkocsmához készítette el Molière Amphitryonjának újragondolt környezetét és jelmezeit, ő tervezte a szintén Fogasházban játszott, Kárpáti Péter rendezte Nick Carter díszleteit is, valamint a tatabányai Jászai Mari Színház Országalma című előadásának látványát. Március 9-ig megtekinthetők még többek közt Kiss Gabriella és Debreczeni Borbála ugyanabba a térbe, a Thália Színház színpadára tervezett díszletei A kör négyszögesítése és A pillangók szabadok című előadásokhoz, valamint Bodor Kata, aki a Stúdió K-val dolgozott már több ízben, a Fodor Tamás rendezte Rettentő görög vitézhez készített fabábuja és a Nagypál Gábor rendezésében bemutatott Párlat díszlettervei.