Alfréd

Premier: Elsötétítés

2012.02.22. 08:01

Programkereső

Február 22-től látható Miskolcon, a Játékszínben Spiró György darabja.

A Kvartett és a Prah után Spiró Györgyöt már-már házi szerzőként köszönthetik Miskolcon. Ezúttal az Elsötétítés című darabja kerül színre, melynek ősbemutatóját 2002-ben tartották a Pesti Színházban, Marton László rendezésében. A dráma sikerét jelzi, hogy még ugyanebben az évben bemutatták a Pécsi Nemzeti Színházban Balikó Tamás rendezésében, majd a szegedi Pinceszínházban, és németre fordítva Bécsben is nagy sikerrel játszották.

Elsötétítés (foró: Bócsi Krisztián)
Elsötétítés (foró: Bócsi Krisztián)

A történet 1941 nyarán kezdődik, azon a júliusi napon, amikor közzéteszik a lapok a harmadik zsidótörvényt. A főszereplő férfi zsidó származású, a felesége keresztény, és van egy gyerekük, aki ettől a naptól kezdve megbélyegzett félzsidó. A gyermekét féltő apa ésszerűnek látszó tervet gondol ki: elválik feleségétől, aki így házasságot köthet egykori keresztény rajongójával, aki majd adoptálja a kislányt. Az asszonyt megdöbbenti férje javaslata. Úgy érzi, kész tények elé állították és elárulták. A szerelem a nézők szeme láttára alakul át zsigeri gyűlöletté.

"A felvilágosodásból elsötétülés lett. Szabadság, egyenlőség, testvériség - ez a hármasság meg volt hirdetve, aztán radikálisan vissza lett vonva, és ez a helyzet kedvez az ordas indulatok elszabadulásának..." - írja kíméletlen éleslátással Spiró György. A miskoci előadást Korognai Károly rendezi, ő játssza a darabbeli Férfit is, partnerei Szirbik Bernadett, Cservenák Vilmos, Szegedi Dezső és Kriston Milán.