Benedek

A NEFMI nem utalt a Budapesti Kamarának

2012.02.28. 16:53

Programkereső

Még nem érkezett meg a Budapesti Kamaraszínház támogatása, amelyre a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (NEFMI) kapott ígéretet a teátrum az évad befejezéséhez. A dolgozók három hónapja nem kapnak fizetést.

A minisztérium december közepén arról értesítette a színház vezetését, hogy - a Játékszín mellett - a Budapesti Kamaraszínház támogatását is megvonja január 1-jétől. A minisztérium Skultéty László (a NEFMI gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára - a szerk.) által szignált, december 15-i levelében jelezte, hogy nem tud a továbbiakban működési támogatást folyósítani a Budapesti Kamaraszínháznak, a szerződést 2011. december 31-i hatállyal felmondja, a következményekről azonban nem szólt. (A december 21-i társulati ülésről szóló beszámolónk ide kattintva érhető el.) Január 25-én azonban a NEFMI azt közölte, hogy az évad végéig mégis biztosítja a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín működését. (Az erről szóló NEFMI-sajtóközlemény ide kattintva olvasható.) A döntés értelmében 2012 első félévére a Budapesti Kamaraszínház 147 millió forint támogatást kap, hogy befejezhesse az évadot. A második félévre azonban már - forrás hiányában - nem tud támogatást biztosítani a színház számára a minisztérium, amely tárgyalásokat folytat a fővárossal a két teátrum esetleges átadásáról. Mint Szűcs Miklós az MTI-nek elmondta, a 147 millió forint ugyan 12 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakra kapott támogatás, de így is elegendő lenne a bérek és a rezsi kifizetéséhez május végéig. Három tervezett premiert így is mindenképpen le kellett mondani, Háy János Vasárnapi ebéd című darabjának ősbemutatóját, amelyre külön támogatást is nyertek, azonban műsorra tűznék április végén.

Budapesti Kamaraszínház, Tivoli
Budapesti Kamaraszínház, Tivoli

Február 10-én a színház művészei utcai jegyárusító akciót kezdeményeztek: ezzel a jegyeladás segítése mellett a társulat átmeneti megmenekülését is megünnepelték, és megköszönték a nézők töretlen bizalmát és jóindulatát. Az ünneplés azonban, úgy tűnik, korai volt. A NEFMI döntése óta több mint egy hónap eltelt, de a támogatás még nem érkezett meg - mutatott rá az igazgató, hozzátéve, hogy három hónapja nem kapnak fizetést a dolgozók.

Szűcs Miklós úgy tudja, kormányhatározatra van szükség a pénz átutalásához, erre várnak, idő közben azonban a szakminisztert is megkereste az ügyben, azt kérve, hogy saját keretéből előlegezze meg a támogatás egy részét. Azt is kérte a NEFMI vezetőjétől, hogy a színház működéséhez járuljon hozzá további húszmillió forinttal, de - mint mondta - nem kapott választ. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a színház - amely összesen 140 embert foglalkoztat - évente 640 előadást játszik. Igazgatásának húsz éve alatt a társulat 64 magyar darabot mutatott be, amelyből 34 ősbemutató volt, és 37 alkalommal vendégszerepelt külföldön. Helyzetük azonban egyre nehezebbé vált az elmúlt években: három esztendő alatt támogatásuk csaknem ötven százalékát vonták el. Hangsúlyozta: ha ennek a naptári évnek a finanszírozására sikerülne megoldást találni, akkor a színház sorsa rendeződne, mivel 2013. január 1-jétől az új előadóművészeti törvény szerint a kiemelt kategóriába kerülne a teátrum a bemutatók, az előadásszám és a látogatottság alapján. Kitért arra, hogy tárgyal a kerülettel, valamint vállalkozókkal, cégekkel is, hiszen 100-150 millió forinton múlik a színház sorsa. A takarékosság jegyében a bemutatók elmaradása mellett tavaly a színház dolgozói egy havi fizetésükről lemondtak, valamint a díszlet- és jelmezköltségeket is a minimálisra csökkentették. "Ennél többet nem tehetünk, csak a csodára várunk, meg a pénzre, hogy ha be kell fejezni, akkor tisztességesen fejezzék be" - mondta a színház igazgatója.