Gerzson

Ionesco székei és lánya

2012.02.29. 14:00

Programkereső

A francia nyelvet és a frankofón közösség kulturális sokszínűségét népszerűsítő Frankofónia Fesztiválon idén márciusban többek közt Ionesco-premier látható majd, és az író lánya is előadást tart.

A Frankofónia Fesztivált, amelyet 12. alkalommal rendeznek meg március 2. és 31. között, Budapesten, Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is turnázni fog. A közönség a legváltozatosabb műfajokon keresztül ismerkedhet meg a frankofón kultúrával: irodalom a Karib-szigetekről és Afrikából, slam és swing Franciaországból, sanzon és ska Belgiumból, alternatív rock Romániából, koncertfilm Szenegálból, filmillusztrátorok munkái Svájcból, valamint kiállítás Madagaszkárról. Március 20. a frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból a Budapesti Francia Intézet további tíz ország - Belgium, Egyiptom, Kanada, Madagaszkár, Marokkó, Moldávia, Románia, Svájc, Tunézia és Vietnám - diplomáciai képviseletével fogott össze, hogy megrendezze a Magyarországon tizenkettedik alkalommal jelentkező Frankofónia Fesztivált. Magyarország részéről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatja az eseményt.

Eugene Ionesco
Eugene Ionesco

Az idei fesztivál kiemelt eseménye Eugene Ionesco A székek című darab magyarországi turnéja a résztvevő városok Francia Kulturális Egyesületeinek (Alliance Française) közvetítésével. A darab egy idős házaspár történetét viszi színre, akik egy tenger által körülölelt szigeten, világtól elzárt házukban élnek. Hogy magányukat enyhítsék, és szerelmüknek új lendületet adjanak, folyton ugyanazokat a históriákat ismételgetik. Ám az idős férfi, aki író és gondolkodó, az emberiség számára fontos üzenetet fogalmaz meg. E nagy nap alkalmából a világ minden tájáról érkező, képzeletbeli személyeket hív össze. Az előadás a testbeszéden kívül a komikus zenei hangzásra és mókás megoldásokra is épít. Ionesco műveiben a dráma és a nevetés elválaszthatatlanok. A szituáció groteszk mivolta változtatja ezt a „tragikus bohózat"-ot igazi modern tragikomédiává. "Isabelle Renzetti és Rachid Benbouchta, két közel 100 éves színész, akikből csodálatos energia szabadul fel. Nagy feladat ezt az idős párt megjeleníteni. Szó sincs az öreges lassúság és fáradtság mímeléséről, éppen ellenkezőleg! Az előadás egyre feszesebb, végül féktelenné váló ritmusa, az, amely a szereplőket és a nézőket a történet mélyére sodorja. A bohóckodás és a tragédia között egyensúlyozva a két kötéltáncosunk elvezeti önöket az őrült képzelet legmélyebb bugyraiba." - meséli Alan Buorgeois rendező. A budapesti bemutató után a szerző lánya, Marie-France Ionesco előadást tart a világhírű drámaíró munkásságáról.