Zsuzsanna

286,5 millióra szabad a pálya

2012.03.01. 10:30

Programkereső

Az előadó-művészeti törvény szerinti V. kategóriába sorolt nemzetiségi színházak támogatására 68 millió forintos, a szabadtéri színházakéra pedig 218,5 millió forintos keretösszeggel írt ki pályázatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Mint a szaktárca honlapján olvasható, az V. kategóriába sorolt nemzetiségi színházak és szabadtéri színházak számára 2012. évi színházi művészeti programjuk támogatására, elsősorban új produkcióik létrehozására, valamint a működéssel kapcsolatos költségeik támogatására hirdettek pályázatot. Az azon elnyert összeg előfinanszírozás keretében, egy összegben nyújtott, vissza nem térítendő támogatás. A nemzetiségi színházak számára kiírt pályázaton 1 millió és 40 millió forint, a szabadtéri színházak számára kiírt pályázaton pedig 1 millió és 60 millió forint közötti támogatási összeg nyerhető el. 

Valahol Európában - Dóm téri próbák
Valahol Európában - Dóm téri próbák

A pályázatokat az előadó-művészeti szervezetet fenntartó, vagy vele érvényes közszolgáltatási szerződést kötött helyi önkormányzathoz kell benyújtani március 24-ig. A benyújtott pályázatokat a színházművészeti bizottság javaslatára a nemzeti erőforrás miniszter által felkért szakértői testület bírálja el és tesz javaslatot döntésre a miniszternek. A bizottság javaslata alapján a nemzetiségi színházak pályázatát elbíráló szakmai kuratórium tagja Blaskó Balázs színművész, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Fekete Péter rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Székely András Bertalan, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetiségi Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője. A színházművészeti bizottság javaslata alapján a szabadtéri színházak pályázatát elbíráló szakmai kuratórium tagja Horváth Csaba táncművész, koreográfus, Seregi Zoltán rendező, Soós Péter rendező és Zalán János színművész, producer. A pályázatokról a szakmai kuratórium, valamint a színházművészeti bizottság javaslata alapján a nemzeti erőforrás miniszter dönt. A támogatás a helyi önkormányzatot illeti meg, amely az elnyert forrást egy összegben adja tovább a pályázónak.

Sörgyári capriccio - Szabó Kimmel Tamás (Kőszegi Várszínház - fotó: SzoFi)
Sörgyári capriccio - Szabó Kimmel Tamás (Kőszegi Várszínház - fotó: SzoFi)

Az előadó-művészeti törvény szerint az V. kategóriába tartozik az a szabadtéri színház, amely évente legalább húsz színházi előadást tart vagy legalább évi 50 ezer fizető nézője van, és legalább egy bemutatót hoz létre. Ugyanebbe a kategóriába sorolja a törvény azokat a  nemzetiségi színházakat, amelyek a IV. kategória követelményeinek - évente legalább húsz színházi előadás vagy legalább évi ötvenezer fizető néző, és legalább egy bemutató létrehozása - nem felelnek meg.