Fábián, Sebestyén

Színház, múzeum

2012.03.04. 15:12

Programkereső

Garas Dezső, Kiss Manyi, Rodolfó, Básti Lajos, Csákányi László, Blaha Lujza legendája tárlókban és fotókon.

A Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadának egy előterében Garas Dezső emlékezetes filmszerepeiből nyújt válogatást egy kamarakiállítás, melynek anyaga az Országos Széchényi Könyvtár 2007-ben alakult önálló fotótárából került a Nemzeti Színházba.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Bajor Gizi Színészmúzeumban Básti Lajos születésének 100. és Csákányi László születésének 90. évfordulójára emlékezik. Két kiemelkedő tehetség, két eltérő karakter és művészi sors. A kiállítás 1930-as évektől az 1990-es évekig idézi fel jelentős alakításaikat. Az 1970-es évek óta a színházi történetet kiemelkedő tehetséggel lányaik "írják" tovább: Básti Juli és Csákányi Eszter. A kiállítás felidézi az ő legfontosabb szerepeiket is. 

Básti, Csákányi: Két név - négy színész
Básti, Csákányi: Két név - négy színész

Színház és varázslat címmel Kiss Manyi és Rodolfó születésének századik évfordulója alkalmából hívta életre a varázslatos színművész és a színpadon verhetetlen bűvészóriás emlékét felidéző tárlatát a Madách Színház. A Tolnay Szalonban kiállított tárgyak, fotók, jelmezek az OSZMI, valamint az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti tára és a Digitális színészkönyvtár jóvoltából láthatók.

Vendégségben a Színház címmel szcenikai tárlatsorozatot indít az OSZMI az otthonául szolgáló Áldásy-palota egykori szalonjában, a Körteremben. A sorozat keretében elsőként Olekszandr Bilozub díszlet- és jelmeztervező kamaratárlata látható március 5-től, amelynek keretében az ukrán tervező magyarországi és beregszászi pályájának főbb állomásait mutatják be. A tervező egy évtizede dolgozik együtt Vidnyánszky Attila rendezővel, első közös munkájuk 2002-ben a Nemzeti Színház Bánk bán-előadása volt, legutóbbi pedig a debreceni Csokonai Színházban Az ember tragédiája. "Ez az ember tele van költészettel. Az én költői-színházi eszményemet díszletekben és jelmezekben jelenleg ő fejezi ki leginkább. Ő az, aki folyamatosan meg tud lepni, kreativitása kifogyhatatlan. Ő alkotta meg a Csokonai Színházban A végzet hatalma, a Turandot, a Borisz Godunov és a Mesés férfiak szárnyakkal színpadi világát" - fogalmaz Vidnyánszky, aki szerint Olekszandr Bilozub "fantasztikus érzékenységgel tudja beleélni magát a magyar témákba is, több magyar színpadi alapművön dolgozott már vele: ő tervezte a Bánk bán prózai és operai verziójának, a Lúdas Matyinak és Az ember tragédiájának látványvilágát is. A tárlat a hagyományos díszlet- és jelmezterveken, jelmezeken és kellékeken keresztül mutatja be a művészt. A kiállítás különlegességei az OSZMI szcenikai tárának gyűjteményi keretekben először bemutatott új szerzeményei (a Magyar Állami Operaház 2007-es A róka/ Mavra/ A katona története Stravinsky-előadásából), amelyeket az Opera adományozott a múzeumnak.

Az ember tragédiája díszletterve és Alekszander Belozub tervező
Az ember tragédiája díszletterve és Alekszander Belozub tervező

A 2011-es barokk év rendezvénysorozatára után idén is egy tematikus év szerteágazó programjaival várják a látogatókat Gödöllőn. A nők éve március 10-én A piros bugyelláris - Blaha Lujza Gödöllőn című tárlat megnyitásával veszi kezdetét. A tárlat nemcsak Blaha Lujza színészi pályafutásába, hanem a Pest megyei várossal kapcsolatos emlékeibe is bepillantást enged. Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus érdekes, különleges anyagot állított össze, melyben a festményeken, fényképeken és színházi plakátokon kívül a színésznő több, a Budapesti Történeti Múzeum Blaha-hagyatékából származó személyes tárgyát is megnézhetik az érdeklődők. Kiállítják egyebek mellett a művésznő eredeti ruháját, de egy makettnek köszönhetően megelevenedik az egykori Nemzeti Színház és az egyik színpadképet is felépítik. A tárlat különlegessége lesz A nagymama című, 1916-ban bemutatott film megmaradt, mindössze néhány perces részletének bemutatása.