Ágnes

Ausztráliában is Nehéz istennek lenni

2012.03.05. 17:07

Programkereső

Két hét alatt hat alkalommal látható a márciusi Adelaide-i Fesztiválon a Mundruczó Kornél rendezte előadás.

A Nehéz istennek lenni bemutatójára 2010 májusában Brüsszelben került sor. A magyar koprodukciós partner a Trafó - Kortárs Művészetek Háza volt, Budapesten két etapban láthatták a nézők a produkciót, ami Lisszabon, Essen, Rotterdam, Bordeaux, Tallinn, Bécs, Poznan, Genf, Mulhouse és Drezda művészeti fesztiváljain is szerepelt a programban, valamint jelölést kapott a Színikritikusok Díjára a legjobb független produkció kategóriájában.

Nehéz istennek lenni
Nehéz istennek lenni

Mundruczó Kornél és Bíró Yvette darabjának középpontjában az emberkereskedelem és a prostitúció áll. A történet szerint két kamion áll az út szélén, árut cserélnek: három fiatal nőt. Egy nagyszabású terv készül, ha sikerül, másnapra minden megváltozik. A leleplezés kulcsa a fiú, akit eddig elrejtettek a világ szeme elől. Nem hibázhatnak, ezért a raktér falai között új törvények születnek. Aki nem engedelmeskedik, nem térhet haza. Azonban közöttük van egy idegen, aki bármikor közbeavatkozhatna, mégsem teszi meg, mivel parancsot kapott rá. Mint az Isten, megteremtve a világot, némán szemléli teremtményeit. De meddig lehet csupán megfigyelőnek maradni?

A Der Strandard című osztrák lapnak nyilatkozva Mundruczó Kornél elmondta, olyan cselekményt keresett, amely mindenhol megérthető, így esett a választása a prostitúcióra mint témára. A cselekmény a Sztrugackij fivérek 1960-as évekbeli tudományos-fantasztikus regényén alapszik. További inspirációul szolgált még a "berlusconizmus", vagyis az a mód, ahogy bizonyos politikusok bánnak a nőkkel. A történet mögött meghúzódó téma a modern rabszolgaság jelensége: mindenki tud róla, de senki sem tesz ellene.

A Nehéz istennek lenni szereplői Tóth Orsi, Rába Roland, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Wéber Kata, Szemenyei János - aki a zenét is szerezte -, Nagy Zsolt, Derzsi János, Bánki Gergely, Katona László. A produkció díszlete és jelmeze Ágh Márton munkája.