Piroska

Boldog születésnapot, Király Levente!

2012.03.06. 09:36

Programkereső

Március 6-án ünnepli 75. születésnapját Király Levente Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a vidéki színművészek közül az első és eddig egyetlen, aki a nemzet színésze lett.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1959-ben végzett, friss diplomásként - mivel akkoriban a vidéki gyakorlat kötelező volt - két évre Szegedre szerződött. Megszerette a dél-alföldi várost, az ottani közönség is megszerette őt, így azóta is a szegedi társulat tagja. Bár többször hívták máshova, Király Levente mindig nemet mondott és nem bánta meg.

A Szegeden töltött több mint fél évszázad alatt - saját szavai szerint - jóformán mindent eljátszott, éppen csak operát nem énekelt. Szerepeinek listája csaknem harminc oldalt tesz ki. Volt Mercutio (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Sir John Falstaff (Shakespeare: IV. Henrik), Figaro (Beaumarchais: Figaro házassága), Firsz (Csehov: Cseresznyéskert), Kean (Dumas-Sartre: Kean, a színész), Galilei (Brecht: Galilei élete), Luka (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Svejk, Willy Loman (Arthur Miller: Az ügynök halála), Mikszáth (Görgey: Mikszáth különös házassága), de repertoárjáról nem hiányozhatnak a zenés darabok - Hegedűs a háztetőn, Chicago, Jézus Krisztus szupersztár, La Mancha lovagja, My Fair Lady - sem. Több alkalommal lépett fel a Dóm tér színpadán. Jelenleg a West Side Story Docjaként láthatja a közönség.

Király Levente
Király Levente

1967-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1986-ban érdemes művész lett, a Kossuth-díjat 2003-ban vette át. 2006-ban a nemzet színészévé választották, a vidéki művészek közül elsőként és mindmáig egyedüliként. 1986 óta a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, 2007-ben Szeged díszpolgára lett.

Király Levente azt vallja: az a legfontosabb, hogy a színpadon eljátszott életet megtöltse hitelességgel. Rajongva szereti a hivatását, igazi alázattal szolgálja Tháliát, a több mint fél évszázad alatt a legkisebb szerepet sem utasította vissza. Vámos Miklós Világszezon című darabjában mindössze annyit kellett mondania: bipp-bipp, miközben leengedték a zsinórpadláson át a színpadra, de fel sem vetődött benne, hogy ne csinálja meg. Az is igaz, hogy szerepért sem állt sorba soha, mert kérés nélkül is szinte minden megadatott neki. Örömszínésznek tartja magát, akinek számára Szeged egy élhető város, ahol jól érzi magát, megkapta és megkapja a nagy lehetőségeket. Fia, Király Attila apja nyomdokain jár: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát, jelenleg szabadúszó színész, rendező és koreográfus.