Fábián, Sebestyén

Vidnyánszky Attila lett a kaposvári színházi intézet igazgatója

2012.03.08. 10:00

Programkereső

Vidnyánszky Attila óriási feladatnak tekinti az intézet vezetését és azt szeretné, ha két-három év múlva meghatározó iskolává nőné ki magát a kaposvári intézet.

Vidnyánszky Attilát, a debreceni színház igazgatóját bízták meg a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetésével - tájékoztatott Szávai Ferenc rektor szerdán. Szávai Ferenc elmondta: elfogadva az intézmény szenátusának javaslatát, március 6-tól nevezte ki Vidnyánszky Attilát négy évre. Ezzel együtt két másik intézet - a médiaművészeti és a vizuális művészeti - vezetőjét is kinevezték. Szávai Ferenc jelezte: rövid időn belül mindhárom intézetvezető sajtótájékoztatón ismerteti elképzeléseit. Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt 22 igennel támogatta a szenátus, a másik pályázó, Csáki Judit színikritikus, egyetemi docens, a Kaposvári Egyetem színházi tanszékének vezetője három szavazatot kapott a szenátustól.

Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila

A Kaposvári Egyetem december végén írta ki a színházi és a látványtervezői tanszéket összefogó színházi intézet vezetőjének pályázatát. Vidnyánszky Attila, aki múlt év szeptemberében a Kaposvári Egyetem tanévnyitóján címzetes egyetemi tanári címet kapott, a kaposvarmost.hu portálnak adott interjúban elmondta: az intézet vezetése "óriási feladat, hatalmas felelősség is. Van bennem egy nagyon erőteljes tenni akarás, és persze szorongás is, hogy sikerül-e valóban mindazt létrehozni, amit elterveztem és vállaltam a pályázatomban". Közölte, hogy az évad második felét teljesen felszabadította, így eleinte akár hetente több napot is Kaposváron tölt majd. "Erről tudnak a debreceniek, s hogy tudjam egymás mellett végezni a két feladatot, ezért kevesebb rendezést vállaltam a következő évadra" - fogalmazott. Mint elmondta, régi vágya, hogy újra taníthasson. "Már tanítottam Kijevben, iskolát akartunk csinálni Debrecenben is, de ott a realitások felülírták szándékainkat. Most ez egy lehetőség arra, hogy megvalósíthassam terveimet, amelyeket 5-6 éve dédelgetek" - olvasható a kaposvári portálon. Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott, pontosan látja a kitörési pontokat, amelyek segítségével egy valóban meghatározó szerepű iskolává, sőt, nemzetközi színtéren is jegyzett képzőhellyé lehet fejleszteni a kaposvári színészképzést. Ebben külföldi mesterekre is szükség lesz, tervei szerint már tavasszal hív fiatal rendezőket Krakkóból és Moszkvából. A helyi Csiky Gergely Színházzal való együttműködésről azt mondta, hogy az egyetem és a színház kapcsolata kulcskérdés. "A színház a bázis, így nagyon fontos, hogy olyan emberekkel dolgozhassak, akik egyik lábukkal ott vannak, másikkal pedig az egyetemen. Nagyon számítok a színházra" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Rátóti Zoltánra, a teátrum igazgatójára is számít és rendezni is fog jövőre Kaposváron. Véleménye szerint két-három éven belül meghatározó iskolává tudja kinőni magát a kaposvári képzőhely. "Remélem, hogy egy olyan iskola lesz, amely szervesen együtt dolgozik a magyar színházi szövetségekkel. Nemcsak egy-egy bemutató erejéig vállalnánk vendégszereplést, hanem bérletbe, évadra is, így megismerhetnék a hallgatók a színházakat, és eldönthetik, hogy hol szeretnének majdan dolgozni" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.