Eleonóra

Vagina monológok az Európai Parlamentben

2012.03.11. 16:23

Programkereső

A nők elleni erőszak felszámolását célzó nemzetközi mozgalom tevékenységéhez kapcsolódóan az Európai Parlament képviselőnőinek közreműködésével játszották március 6-án este az EP brüsszeli székházában az Eve Ensler New York-i feminista írónő könyve alapján készült színdarabot, a Vaginamonológokat.

A március 6-i brüsszeli bemutatón a legkülönbözőbb pártállású európai parlamenti képviselőnők léptek színre: a francia Marielle Gallo és a finn Sirpa Pietikäinen néppárti, a portugál Ana Gomes szocialista, a romániai Renate Weber és a svéd Cecilia Wikström liberális, az osztrák Ulrike Lunacek, a német Franziska Brantner és a belga Isabelle Durant zöldpárti, a holland Kartika Tamara Liotard pedig radikális baloldali. A darabot első alkalommal 1996 végén vitték színre egy off-Broadway színházban. Az évek során egyre sikeresebbé vált, később mind több ismert közszereplő működött közre különböző színpadi változatokban, amelyek bemutatói gyakran jótékonysági célokat szolgáltak. A szerző - aki jelen volt a brüsszeli bemutatón - 200 nővel készített interjúból válogatta össze az anyagot. Megszólal például egy boszniai nő, akit a délszláv háborúban erőszakoltak meg, beszámol első szexuális tapasztalatairól egy fiatal lány, elhangzik egy 72 éves hölgy megrázó monológja. Ensler "antropológiai tanulmánynak" nevezte művét, amely a nők erotikus fantáziáit, szenvedélyüket, vágyukat, csalódásaikat, illetve a szexuális erőszakot mutatja be.

Az Európai Parlament belülről
Az Európai Parlament belülről

Eve Ensler az előadás előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: nagyon megindítónak tartja és büszkeséggel tölti el, hogy csatlakozhat az Európai Parlament azon női tagjaihoz, akik fellépnek a nők elleni erőszakkal szemben. Egyben üdvözölte, hogy ezek a képviselőnők ennek érdekében latba vetik "látásmódjukat, szívüket, szavazatukat". Az írónő 1998-ban kezdeményezte a V(agina)-Day mozgalmat, amely a nők elleni erőszak legyőzését ("victory over violence") célozza. A V-Day mozgalom eddig 85 millió dollár adományt gyűjtött össze, ebből nem csupán felvilágosító kampányokat szervezett, hanem például az erőszaknak kitett nők számára biztonságos menedéket nyújtó házakat is megnyitott Kongóban, Haitin, Kenyában, Egyiptomban, Irakban.

A Vagina monológokat tíz éve mutatták be magyar nyelven, Bozsik Yvette rendezésében. A Thália Színházban Fullajtár Andrea, Tóth Anita, Zarnóczai Gizella adták elő a monológokat. A Pécsi Harmadik Színház premierje szintén 2002. február 25-én volt. Az azóta is műsoron levő produkció - Moravecz Levente rendezése - Dévényi Ildikó, Nyertes Zsuzsa és Xantus Barbara láthatók.