Gusztáv

Washingtonba utazik a Cigányok

2012.03.13. 11:36

Programkereső

Március közepén Egyesült Államok-beli vendégjátékon vesz részt a Katona József Színház társulata a Cigányok című előadással.

Az előadás a washingtoni Kennedy Center kulturális központ művészeti fesztiválján szerepel, az eseményen Bécsből, Budapestről és Prágából meghívott művészek vesznek részt. Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat magyar vonatkozása még a Washingtoni Nemzeti Filharmonikusok fellépése többek közt egy Bartók-, és egy Liszt-művel, valamint a Takács Quartet fellépése.

Cigányok
Cigányok

A washingtoni Kennedy Center még sohasem figyelt oda hangsúlyozottan Közép-Európára, ezért "régi adósságát törleszti" az egy hónapos Budapest, Prága és Bécs zenéje elnevezésű fesztivál megrendezésével - jelentette ki az MTI-nek Alicia B. Adams, a Kennedy Center nemzetközi programszervezésért felelős alelnöke a washingtoni magyar nagyköveti rezidencián az eseménysorozat tiszteletére megrendezett koncertfogadáson. "A Kennedy Center a nemzet kulturális központja, ezért úgy gondoljuk, hogy ebben a szerepkörben az a feladatunk, hogy fontos kulturális alkotásokat hozzunk Amerikába. Minden évben kiválasztjuk a világ egy régióját, amelynek művészetét elhozzuk Washingtonba, az idén Budapestre, Prágára és Bécsre esett a választás" - mondta az MTI-nek Michael M. Kaiser, a Kennedy Központ elnöke. Kaiser - példaként említve, hogy tavaly Ascher Tamás rendezésében, a Sydney Theatre Company társulatával mutatták be Csehov Ványa bácsiját, a következő évadban pedig színpadra állítják Molnár Ferenc A testőr című darabját - elmondta: Kennedy Centerben máskor is játszanak a három várossal kapcsolatos zeneműveket és színdarabokat, ám ilyen koncentráltan még nem találkozhatott az amerikai közönség a három közép-európai város kultúrájával. "Érdekes fesztivált kívántunk rendezni. Nem akartunk minden országból azonos műfajú előadókat meghívni, mert az iránt nem lenne olyan nagy az érdeklődés, széles palettát kívántunk a közönség elé tárni" - jelentette ki Michael Kaiser. "Számomra az jelenti a sikert, ha a washingtoni közönség új tapasztalatokat szerez, élvezi az előadásokat, ha ihletet merít belőlük, és ha úgy érzi, hogy a művészeten keresztül kapcsolatba került a világgal" - fűzte hozzá.

A Cigányok stábja március 12-én utazott el, az előadás Washingtonban március 15-től három estén keresztül szerepel a közel 1200 főt befogadó Eisenhower Színházban. A Cigányokat 2010 őszén mutatta be a Katona József Máté Gábor rendezésében. "Mindenkinek igaza van. Ebben az országban mindenkinek van igaza. És senki nem érti a másikét, a másik igazság nem igazság. Mindenki fél, a magyarok a cigányoktól és viszont. Ezért volt élvezetes megírni ezt a darabot. Amiért élni rossz itt. Továbbírtam a Tersánszky-féle kezdetet, és könnyedén eltörtem a sosemvolt mesevilágot, mert a mai önfeledt kegyetlenséggel beszélte el magát" - mondta a produkcióról Grecsó Krisztián, a darab egyik írója.

Cigányok
Cigányok

Az előadás Budapesten legközelebb április 28-án látható, de egy hónappal előtte, március 29-én a Katona József Színház és az Aegon Magyarország új, Eszéki Erzsébet koncepcióján alapuló sorozatának, a Kettőspontnak a témáját adja. Minden Kettőspont - AEGON-est más művészeti ágak segítségével közelít az előadásból választott mozzanathoz, ezt továbbszövő tánccal, zenével, irodalmi művekkel, akár meglepő módon, újfajta asszociációkkal. Mert mindig van másik nézőpont is, érdemes másfajta képzettársításokkal, máshonnan is közelíteni, kizökkenni a megszokottból.

Az est azonban nem a Cigányokról és nem a cigányokról szól, tehát nem az előadásról és nem a cigányságról. Sokkal inkább a - valamilyen helyzetből szinte mindenki által ismert - kiszolgáltatottságról és a sorstalanságról, arról, hogy bármikor adódhat olyan helyzet, amelyben mi maradunk kisebbségben, mi válunk kirekesztetté. A félelem megeszi a lelket - ez a címe Rainer Werner Fassbinder 1973/74-es filmjének, amely szívszorító módon hozza testközelbe egy marokkói vendégmunkás és egy idősebb német nő szerelmét, őszinte, szoros összetartozását, valamint azt a dermesztő légkört, a fájdalmas kiközösítést, amely a kapcsolatuk miatt körülveszi őket. Ezért választották a film címét mottónak.