Eleonóra

A színész privát pillanata

2012.03.20. 06:43

Programkereső

Paolo Antonio Simioni színész-rendező újra Magyarországra látogat egy speciális workshoppal.

Az amerikai Actors Studio munkamódszere alapján felépülő kurzus két részből áll. Az első költségtérítéses budapesti szeminárium során a felkészítő kiválaszt hat színészt, akik - korábban kiválasztott hat olasz színésszel együtt - ingyenesen vehetnek majd részt a második római szemináriumon a Falconieri Palotában. A munkafolyamat egy kétnyelvű performance-szal zárul majd, amelyet a kurzus helyszínén mutatnak be.

Mivel 2013-ban emlékezünk Giuseppe Verdi olasz zeneszerző születésének 200-ik évfordulójára, a kurzus során a résztvevők elsősorban azokból a drámai szövegekből választhatnak maguknak szereplőt, amelyek a nagyhírű olasz zeneszerző operáit ihlették. A budapesti szeminárium a szereplők felépítésvel foglalkozik, a római kurzuson pedig monológok vagy jelenetek kerülnek majd kidolgozàsra. A római kurzus végén lesz egy nyílt próba is közönség előtt a lírai műfaj tipikus áriaestjeire jellemző stílusban.

Paolo Antonio Simioni
Paolo Antonio Simioni

A résztvevők szabadon választhatnak a művek közül, de az ajánlásban Schiller Az orléans-i szűz, valamint Ármány és szerelem című műve mellett még Shakespeare  Macbeth-je, Othellója és a A windsori víg nők szerepelnek, továbbá Victor Hugótól A király mulat, Alexandre Dumas-tól A kaméliàs hölgy, Zacharias Wernertől az Attila és Antonio Garcia Gutierreztől A trubadúr. A színész az imént felsorolt művek bármelyik szereplőjét válaszhatja, nem szükséges a főszereplő választása. A Verdi-javaslat sem kötelező a résztvevők számára, hiszen minden résztvevő saját tetszése szerint vihet magával szereplőt drámákból, regényekből vagy forgató/szövegkönyvekből, ebben az esetben azonban a jelentkező nem vehet részt ingyenesen a római kurzuson.

Paolo Antonio Simioni így vall a felkészítésről: "A felkészítői munka a legfőbb és az általam leginkább szeretett szakmai tevékenységem. Tizenöt éves koromtól kezdve Susan Batson( Actors Studio) tanítása alapján képeztem magam. Serdülő kori éveimtől kezdve mesterem nyomát akartam követni, felkészítve magamat acting coach pályafutásomra - tehát több mint húsz éve foglalkozom a Sztaniszlavszkij-módszerrel. 2002 óta számos olasz városban és három európai fővárosban mutattam be a munkarendszerem privát workshopok vagy akadémiai kurzusok keretén belül. Ez alatt az idő alatt több száz színésszel foglalkoztam, akiknek életkora, képzettsége és szakmai pályafutása különböző."

Az április 10-14. között megrendezendő workshopon 10-12 fő vehet részt, de a kurzus külső megfigyelők számára is látogatható április 11-e után, délutánonként.

További információ: laboratorium.animae@gmail.com.