Eleonóra

Tarlós: "Bozsikot megfélemlítették"

2012.03.20. 15:22

Programkereső

A táncművész, koreográfus, aki július 1-jétől venné át a Trafó Kortárs Művészetek Háza irányítását, lemondásáról levélben tájékoztatta Tarlós István főpolgármestert.

Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Trafó januárban kinevezett igazgatója már nem akarja irányítani a főváros fenntartásában működő kulturális intézményt, ezért levélben fordult Tarlós István főpolgármestrhez azzal a kéréssel, hogy mentsék fel a feladat alól. A Fővárosi Önkormányzat megerősítette: valóban érkezett levél Bozsik Yvette-től, amelyben felajánlotta lemondását. Mint fogalmaztak, "foglalkoznak a kérdéssel", tájékoztatást későbbre ígértek. A Bozsik Yvette Társulat művészeti titkára arról tájékoztatott, hogy hamarosan közleményt fognak kiadni a művésznő döntésének okairól. A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére tavaly december 1-jéig két jelentkező adott be pályázatot: Bozsik Yvette mellett a Trafót 13 éve vezető Szabó György, aki mellett számos magyar és több külföldi művész is kiállt. A főváros végül Bozsik Yvette kinevezését támogatta, a táncművész az igazgatói posztot öt évre nyerte el.

Bozsik Yvette
Bozsik Yvette

Szabó György elmondta: hivatalosan nem értesítették a kijelölt igazgató lemondásáról. Amíg a fenntartótól, a Fővárosi Önkormányzattól más utasítást nem kapnak, tovább dolgoznak az évad befejezéséig, és a július 1-jei átadás-átvételre készülnek. A jelenlegi igazgató szólt arról is, hogy a helyzetnek demoralizáló hatása van, a legnehezebb együtt tartani a csapatot, hiszen senki nem tudja, hogy most mi lesz. Szabó György reményét fejezte ki: bármi is történjen, utána gyors döntések születnek. "Ha ez a hír igaz, szeptembertől nincs program, mert a mostani állománnyal mi nem terveztünk, hanem szabad kezet adtunk abban a következő vezetésnek, hogy a saját koncepcióját megvalósíthassa. Szabó György úgy vélekedett: valószínűleg a szakma nyomására döntött így Bozsik Yvette. Hozzátette: a szakma szerette volna megtudni, hogy milyen koncepciót valósítana meg a Trafóban az új vezető, mert a nyilvánosságra hozott pályázatából pontos elképzeléseit nem tudták kiolvasni.

A főpolgármester álláspontja szerint megfélemlítették Bozsik Yvette-t, aki emiatt nem veszi át a Trafó Kortárs Művészetek Háza irányítását. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este úgy fogalmazott, nincs oka nem gyanakodni, hogy a Bozsikot „egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön". Bozsik Yvette levelére hivatkozva megjegyezte: a művészt „kicsinálták", mielőtt elfoglalhatta volna hivatalát. A városvezető közölte, hogy az intézmény vezetői posztjára szinte azonnal új pályázatot kell kiírni.